ФЕД остави основната си лихва непроменена

713
ФЕД остави основната си лихва непроменена

Федералният резерв на САЩ вчера даде индикации, че завръщането към икономически растеж само по себе си няма да гарантира по-високи лихвени проценти и обяви, че повишението на лихвите ще зависи от възстановяването на трудовия пазар и ръста на инфлацията.

От ФЕД вчера потвърдиха ангажимента си да запазят лихвените проценти "изключително ниски" за "продължителен период" от време. От централната банка на САЩ също така съобщиха, че този ангажимент зависи и от очакванията за стабилно ниво на инфлацията.

Коментарите на ФЕД накараха трейдърите да намалят залозите си за увеличаване на лихвените проценти през първото полугодия на 2010 г. Доларът вчера поевтиня, а доходността на краткосрочните държавни ценни книжа падна.

ФЕД, чието решение идва седмица, след като официалните данни показаха, че щатската икономика е нараснала през третото тримесечие за първи път от повече от година, остави основната си лихва непроменена на ниво между нула и 0.25%.

Доларът се обезцени след решението падайки до 1.4861 долара за евро в сравнение с 1.4724 долара за евро на 3 ноември. Това беше и най-големия му спад от 8 септември насам. Доходността на 2-годишните държавни облигации падна от 0.92 на 0.90%, а тази на 10-годишните облигации се повиши с 6 базисни пункта до 3.53%.

Работодателите в САЩ вероятно са закрили 175 000 работни места през октомври, според икономистите участвали в проучване на Bloomberg News. Официалните данни от министерството на труда се очакват утре. Очакванията за безработицата са за ръст от 9.8 до 9.9%.

Потребителските цени в САЩ бележат спад на годишна база през последните седем месеца, което е най-дългата подобна серия от 1955 г. насам. Индексът на потребителските цени пада с 1.3% за 12-те месеца преди септември. С изключение на хранителните стоки и енергийните продукти, цените нарастват с 1.5% на годишна база.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg