ФЕД ще похарчи 50 млрд. долара за края на QE2

935
ФЕД ще похарчи 50 млрд. долара за края на QE2

Потокът от пари, с които Федералният резерв на САЩ подкрепяше Уолстрийт и останалата част от щатската икономика в продължение на две години и половина, ще се свие значително със слагането на край на изкупуването на облигации от страна на ФЕД, което беше обявено в петък, пише Reuters.

От централната банка на САЩ обявиха, че ще закупят държавни ценни книжа за 50 млрд. долара, което ще бъде и последната фаза от програмата на стойност 600 млрд. долара, стартирана през ноември 2010 г. с цел предотвратяването на нова рецесия.

В резултат на това, след като изкупуванията на облигации приключат на 30 юни, финансовият сектор ще получава само малко част от близо 100-те млрд. долара лесни пари, които получаваше месечно от ФЕД.

Приключването на програмата на ФЕД, известна като „Количествено улесняване 2" (QE2), не означава, че финансовите стимули ще бъдат спрени напълно. ФЕД ще инвестира ценни книжа с изтичащ падеж, основно дълг свързан с ипотеки, чиято стойност според анализатори ще възлиза на между 12 и 16 млрд. долара месечно.

Средства все още са значителни, но и бележат голям спад в сравнение с нивата на стимулиране по време на разгара на кампанията, наричана от пазарите QE2, тъй като това беше вторият кръг на изкупуването на активи от страна на ФЕД след финансовата криза от 2008 г.

Ключова цел на QE2 беше да задържи дългосрочните лихвени проценти ниски, за да бъдат стимулирани инвестициите в капиталово оборудване и рискови активи.

Програмата започна близо осем месеца след първия кръг на изкупуване на облигации от страна на ФЕД.

Първоначалният кръг на количественото улесняване, който беше на стойност 1.73 трлн. долара, започна през декември 2008 г. и приключи през март 2010 г. Той беше създаден, за да стабилизира жилищния сектор, който беше епицентър на финансовата криза и все още не показва признаци на възстановяване.

Частта с изкупуването на държавни облигации от първия кръг на програмата беше на стойност 300 млрд. долара и продължи от март до октомври 2009 г.

Програмата за изкупуване на активи от страна на ФЕД е спорна от самото начало. Критиците на програмата твърдят, че тя е равносилна на печатането на пари. На нея се приписва заслугата за ръста на пазара на акции, но и е обвинявана за скока в цените на петрола и хранителните продукти.

Краят на QE2 беше определен още от самото начало. От ФЕД обявиха, че програмата ще продължи до края на юни 2011 г.

Инвеститорите очакват акциите, облигациите, златото и еврото да поевтинеят след края на програмата, според проучване на Reuters сред 64 анализатори и фонд мениджъри.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg