Федералните власти поеха контрол над Fannie Mae и Freddie Mac

691
Федералните власти поеха контрол над Fannie Mae и Freddie Mac

Днес стана ясно, че федералното правителство на САЩ е поело контрол над ипотечните гиганти Fannie Mae и Freddie Mac.

Длъжностни лица съобщиха, че изпълнителните директори на двете институции са заменени. Хърб Алисън, бивш заместник-председател на Merrill Lynch, е избран за ръководител на Fannie Mae, а Дейвид Мофет, бивш заместник-председател на борда на директорите на US Bancorp, е избран да води Freddie Mac.

Хенри Полсън казва, че действията са били предприети, защото "Fannie Mae и Freddie Mac са толкова големи и важни за финансовата система, че един провал би довел до голям срив във финансови пазари в САЩ и по света."

Огромните потенциални задължения, стоящи пред всяка компания, в резултат на нарастване на лошите ипотечни кредити, може да струва на данъкоплатците десетки милиарди долари. Полсън подчертава, че финансовите последици, ако две компании бъдат оставени да се сринат, ще бъдат много по-сериозни.

"Един провал ще повлияе на способността на американците да получават жилищни, авто и други потребителски и бизнес кредити," заявява Полсън.

И двете дружества са поставени в консервация от страна на правителство, като ще бъдат управлявани от Федералната агенция за жилищно финансите, създадена от Конгреса това лято за регулирането им.

Федералният резерв и други банкови регулатори съобщават в съвместна декларация в неделя, че ограничен брой малки институции държат значителен брой акции във Fannie и Freddie, както и че регулаторните органи са готови да работят с тези институции да развият планове за възстановяване на капитала.

Двете компании имат 36 милиарда долара в привилегировани акции към 30 юни.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg