Ферми за биткойн никнат изпод руините на съветската индустрия

1283
Ферми за биткойн никнат изпод руините на съветската индустрия

© Pixabay

Изградена по време на Студената война, за да захранва съветското производство, водноелектрическата централа в Братск, Източен Сибир, сега работи за друга енергоемка индустрия – копаенето на биткойн.

Няколко големи компании за добиване на криптовалути са избрали Братск за свой дом. Градът, намиращ се на брега на река Ангара, има слава на индустриален център.

Минусовите температури в региона помагат за поддържане на ниски разходи за охлаждане, а водноелектрическата централа осигурява евтино електричество.

Братск е пример как понякога руините на Съветския съюз могат да бъдат благодатна почва за развитието на нови индустрии. След разпадането на СССР много заводи бяха принудени да закрият дейността си поради челния сблъсък с фундаментите на пазарната икономика. 


През последните години обаче бизнесът с добиване на виртуални валути започва да поглежда към тези производствени бази от миналото, пише CoinDesk. 

„Излишъкът на електроенергия в Русия е огромен, в резултат на закриването на някои съветски мощности, и това, че енергийното потребление стана много по ефективно като цяло”, казва Димитри Озерски, изпълнителен директор на Eletro.Farm - компания за добив на криптовалути с бизнес в Казахстан.

В резултат на всичко това това, фермите за копаене на биткойни в Русия оформят общ капацитет от 600 мегавата, което е дял от близо 10% от общо 7-гигаватовата мощност, която поддържа мрежата на биткойн по света, казва Озерски, който е бивш банкер и топ мениджър в руската държавна корпорация Rusnano.  

Неговите изчисления са базирани на база данните на производителите на хардуер за добиване на криптовалути.

За сравнение, фермите в Китай оформят около 60% от общата мощност зад биткойн, по данни на Coinshares.

Сибир все още има индустрия, като добиване на руда и дървесина, но редица големи мощности и заводи бяха изоставени след краха на СССР. Сега тази инфраструктура започва да се ползва от ферми за копаене на виртуални валути, което превръща региона в международен хъб за добив.

Международно участие

Регионът често е посещаван от международни инвеститори, включително от Китай, Корея, Япония, САЩ и Бразилия, които оглеждат възможностите за стартиране на крипто бизнес.

По думите на Пабло Лобо от Sthorm - компания, добиваща биткойн, за да финансира проучванията си, Сибир осигурява охлаждане по естествен път през по-голямата част от годината, което го прави идеален за копаене на виртуални валути.

Средната температура през зимата в Братск е около -18 градуса по Целзий. През лятото температурата може да достигне 25 градуса, но обикновено не минава границата от 20 градуса по Целзий. С други думи, студът властва по тези земи почти през цялата година. Средната годишна температура възлиза на -3 градуса.

Фермата за добив на име Minery разполага с капацитет от 30 мегавата в региона, казва изпълнителният директор на компанията Иля Бруман, добавяйки, че едната инсталация за копаене все още има капацитет, докато другата им инсталация вече е тотално запълнена от техни клиенти от САЩ, Русия, Южна Корея, Индия, Япония и Испания.

„Имаме трима въоръжени охранители с автоматично оръжие, един гледащ камерите и двама патрулиращи из територията”, казва Иван Каап, бивш полицай, по повод сигурността на компанията Bitriver, която разполага със 100 мегавата мощност, инсталирани в големи докове, част от от стар завод за метал.

Bitriver е дом за над 18 хил. хардуерни единици за добив на криптовалути, посочва Димитри Ушаков, търговски директор на фермата.

По-голямата част от машините са собственост на клиенти от Русия и САЩ – около 9 хил. единици са руски, около 4000 са американски, докато Япония се нарежда на трето място с около 300 единици в съоръженията на Bitriver. Останалата част от клиентите са от Бразилия, Литва, Индия, Полша и Китай.

Всяка седмица идват по един или двама нови клиенти, казва Каап.

Гигант се отказва от бизнеса с копаене на криптовалутиЯпонският гигант в онлайн търговията DMM.com официално се отказва от бизнеса с копаене на криптовалути близо година, след като навлезе в тази сфера

Bitriver и Minery са само една малка част от фермите за добив в региона. Cryptoreactor е друга голяма компания, която работи в Сибир, разполагайки с капацитет от 40 мегавата.

Компанията се помещава в бивша фабрика за разнообразни индустриални материали, която многократно е била преструктурирана, преди да се превърне в място за копаене на биткойни.

„Производството се свиваше през последните 15 години, като спадът беше  все по-голям и по-голям, като накрая през 2017 г. собствениците решиха да развиват предприятието по различен начин, например като хотел за копаене”, казва изпълнителният директор на Cryptoreactor Фьодор Егоров.

Миньорите са добре дошли

Електричеството в Сибир, произвеждано главно чрез водноелектрически централи, е едно от най-евтините в света с цена от около 0.04 щатски долара за киловатчас. Това е по-евтино от средната цена в Русия, която възлиза на 7-8 цента за киловатчаст.

Криптовалутите нямат легален статус в Русия и не са обект на данъчно облагане или регулации. Оперирането на център за данни обаче е конвенционален бизнес, поради което Bitriver често бива посещавана от властите в региона.

През май компанията подписа споразумение с местната власт в Братск за инвестиция от 7.5 млн. долара за изграждането на центрове за данни. Bitriver е спонсор и на нова ветеринарна клиника, като освен това осигурява стажове на студенти от местния Bratsk State University.

„Това е изцяло нова част от икономиката и търговията в Братск, като за нас този проект е интересен във всяко едно отношение”, кава кметът на Кратск Сергей Серебренников. „Той осигурява нови работни места и нови източници на данъчни приходи за градския бюджет”, добавя той в изявление, публикувано на сайта на общината.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg