Филиз Хюсменова: Да се преосмисли използването на ядрената енергия в ЕС

421
Филиз Хюсменова: Да се преосмисли използването на ядрената енергия в ЕС

Българският евродепутат Филиз Хюсменова акцентира върху повишаването на цените на хранителните продукти в Европа при откриването на пленарната сесия на Европейския парламент в понеделник в Страсбург, съобщиха от Българската стопанска камара.

"Всеобщият скок на цените, който се усеща в Западна Европа, се съчетава в Източна Европа с фактора на ниското ниво на доходите. Очаква се нов ценови растеж поради нестабилните финансови пазари и възможността за световна икономическа криза", предупреди българският представител в речта си в понеделник следобед.

Хюсменова не спести и основната причина за тревожната тенденция. "Общото повишаване на цените зависи от стойността на енергията, а Европейският съюз е енергийно зависим. Цената на хранителните продукти може да бъде овладяна и чрез регулиране на цените на традиционните енергийни източници, което налага още веднъж да се преосмисли използването на ядрената енергия в ЕС", смята Хюсменова.

Изказването на евродепутата отчете, както нарастването на цените на царевицата, пшеницата и слънчогледа, така и намерението на Европейската комисия да увеличава производството на горива от биологичен произход. Земеделските стопани масово отглеждат тези култури не за препитание, а за да ги продават за биогориво.

Представителят на България в Европейския парламент формулира и извода, че включването на пълния капацитет на наличните ядрени съоръжения в държавите членки би компенсирало недостига на енергия и би повлияло върху формирането на цените на стоките от потребителската кошница.

„Проблемът с изчепваемите енергийни ресурси е сериозен и това налага нов прочит на използването на атомната енергия. При закриването на такива мощности, както това се случва с 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ в България, ЕК трябва да се съобрази със загубите ни и да ги компенсира реципрочно”, коментира Филиз Хюсменова.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg