Финансовата маневра на Саркози

418
Финансовата маневра на Саркози

Речта на френския президент и глава на Европейския съюз Никола Саркози, произнесена в четвъртък в Тулон, ще се превърне в програмна за европейската икономика през следващото десетилетие, коментира „РБК Дейли“.

За да защити Европа от американската финансова криза, Саркози призова да се преразгледа цялата действаща световна финансова система и постепенно да се премине към „регулиран капитализъм“. Френският президент озвучи нов икономически курс на ЕС, чиято главна черта ще бъде независимост от американската икономика. „Необходимо е да се намери нов баланс между държавата и пазара. Необходимо е да се преосмисли и преразгледа цялата финансова и парична световна система, за да се изработят средства за регулиране на световната икономика в епохата на глобализация“, заяви пред свои привърженици Саркози на митинг в Тулон.

Според френския президент финансовата криза в САЩ е показала, че идеята „пазарът винаги е прав – безумна“. Принципът laissez-faire (невмешателство на държавата в икономиката) е останал в ХХ век, подчерта Никола Саркози. Новите принципи, които бяха кръстени от Саркози „регулиран капитализъм“, бяха озвучени от него миналата седмица на сесията на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. На държавата се предлага да ожесточи контрола върху банките, да усили, особено, тяхната отговорност за финансовите спекулации.

„Ако САЩ харчат милиарди държавни пари за погасяването на банковата криза, въпросът за легитимността на държавната намеса в икономиката не трябва да се повдига“, отбеляза Никола Саркози. Речта на френския президент бе естествена реакция на световната финансова криза, провокирана от САЩ, заяви за „РБК Дейли“ завеждащият катедрата по международни икономически организации във факултета за световна икономика и световна политика на Държавния университет – Висша школа по икономика Владимир Зуев, като той отбеляза, че „кризата също така е показала недееспособността на настоящите структури за международно икономическо регулиране, които в значителна степен са под контрола на САЩ“.

Нито Международният валутен фонд, нито Световната банка не успяха да предприемат някакви мерки за преодоляване или поне за смекчаване на кризата. Според Зуев в условията на парализа на международните системи за регулиране принципно нараства ролята на отделната държава и регионалните икономически обединения, най-ясно работещо от които е ЕС. Затова, че Никола Саркози говори от името на ЕС, а не е изразявал лично мнение, свидетелстват аналогичните по смисъл неотдавнашни изявления на други европейски лидери.

„Ние прекалено дълго смятахме, че пазарът сам ще се погрижи за себе си. А днес даже Америка и Великобритания искат повече ред и по-голяма управляемост на финансовата система“, заяви канцлерът на Германия Ангела Меркел по време на визитата си в Австрия миналата седмица. Германският финансов министър Пеер Щайнбрюк, в реч от четвъртък пред Бундестага, отиде даже по-далеч, заявявайки, че „англосаксонската система на капитализъм се е изчерпала“, а „САЩ са загубили ролята си на финансова суперсила“.

Саркози не призовава към икономическа изолация на Европа и тотално държавно регулиране на икономиката, убеден е анализаторът от парижкия Institut CEDIMES Ксавие Риш. „Никой в Европа не възнамерява да прави филиал на Северна Корея с нейните идеи чучхе, по-скоро става дума за борба за независимост от либералните фундаменталисти от Уол Стрийт и Белия дом, готови в името на чистотата на принципа laissez-faire да загробят и своята икономика и икономиката на целия свят“.

Източник: БГНЕС, Снимка: БГНЕС/ЕРА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg