Финансови министри ще обсъждат нови правила в банковата сфера

426
Финансови министри ще обсъждат нови правила в банковата сфера

Утре финансовите министри от Еврозоната обсъждат въвеждането на нови правила за разкриване на информация, особено в частта за конфиденциалност на документите, след загубите, причинени от внезапния ръст на разходите по обслужване на кредити, пише Bloomberg.

От ЕС ще решат до края на другата година дали да не изискват повече информация за рисковете, и дали да не ревизира начина, по който се оценяват активите, се посочва в официален документ, който ще послужи като рамка на разговорите на срещата в Люксембург.

Предполагаемите промени са в отговор на претърпените загуби на европейски кредитни институции след проблемите на ипотечния пазар в САЩ. Bank of England подпомогна Northern Rock Plc в затруднението й при тридневния отлив на депозити от банката.
Разликата между три месечния междубанков лихвен процент и основната лихва на ЕЦБ се задълбочи до 0.72% през този месец, спрямо средните 0.13% от дебюта на еврото през 1999 г.

“Отсъствието на точна и навременна информация относно кредитния риск е една от главните причини за спадът на доверието на инвеститорите във финансовите пазари от август насам ”, се посочва в документа. “Надзорните и регулаторни органи ще трябва да проучат как и каква промяна трябва да се предприеме, за да се подобри прозрачността.”

Би трябвало регулаторните органи да проверяват още по-прецизно как банките изчисляват стойността на заемите и облигациите, се казва в документа, изготвен от финансовите министри, съвместно с централните банкери на страните членки.

“Нужна е повече работа по стандартите, за да се осигури надждна оценка на активите, особено на онези от тях, които са особено ликвидни при стресови ситуации”, се споменава още в документа.

На срещата финансовите министри ще настояват и за по-строги мерки към дейността на рейтингованите компании.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg