Финасовите пазари очакват решенията на ЕЦБ

826
Финасовите пазари очакват решенията на ЕЦБ

Финансовите пазари очакват да чуят тази седмица дали ЕЦБ планира промени на мерките си стимулиращи отпускането на заеми, докато глобалната икономика дава смесени сигнали.

Основната лихва на ЕЦБ вероятно ще остане на рекордно ниското равнище от 1% в четвъртък, докато централната банка дава последните си прогнози за ръста и инфлацията в 16-те страни от блока. Банката "няма абсолютно никакви причини да повишава лихвения процент", смята старшият европейски икономист по капиталовата икономика Дженифър Маккеун.

Инфлацията в еврозоната остана на равнище от 1.7 % през юли, под обявената цел на ЕЦБ от 2%, като се очаква да спадне още по-ниско през август поради относително ниските цени на енергията спрямо миналата година. Основният лихвен процент на ЕЦБ е равен на този на Bank of Japan, Bank of England поддържа курс от 0.5%, а Федералният резерв на САЩ поддържа практически нулев курс.

В еврозоната Германия отбеляза рекорден икономически ръст през второто тримесечие и регионът като цяло се справя по-добре от Япония или САЩ. Страните по периферията на зоната обаче изостават. Гръцката икономика се сви още повече, възстановяването в Испания и Португалия остана скромно. Борбата срещу дефицита и дълговете определено не е приключила, смятат инвеститорите.

"Опасения за дълговете отново се усетиха на европейските пазари", съобщава икономистът на Barclays Capital Торстън Полейт. Заемите за страните от периферията поскъпват. Кредитите за недвижими имоти обаче се подобряват и потребителите стават по-уверени, докато трудовият пазар се подобрява. Бизнесът обаче загуби инерция през август и се очаква Европа скоро да усети ефекта от забавянето на икономиката в други страни. Аналитиците очакват ЕЦБ да повиши очаквания растеж от 1% за 2010 г, но са разделени по въпроса какво поведение ще приеме банката за следващата година. Вниманието ще се фокусира върху мерките на ЕЦБ за стимулиране на отпускането на заеми.

Ръководителят на Германската централна банка Аксел Вебер, считан за възможен наследник на председателя на ЕЦБ Жан Клод Трише, заяви, че ЕЦБ ще води по-свободна валутна политика и ще наблегне на промените в началото на следващата година. Пазарите тълкуват това изказване в смисъл, че ЕЦБ ще се погрижи търговските банки да се справят с традиционния кризисен период в края на годината.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Common Stocks
# 0
15:08 | 29 August 2010
It is an useful information about the European Central Bank and the main financial parameters in the European countries. The basic interests of the leading banks, inflation, economical growth, etc. are important data for the future development of these countries. The financial markets are among the most important criteria for the economical state of the region after the crisis.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg