Fitch охлаби примката на Франция

973
Fitch охлаби примката на Франция

Международната рейтингова агенция Fitch потвърди кредитния рейтинг ААА на Франция, най-високия възможен, но предупреди, че заради динамиката на развитието на ситуацията в страната съществува риск, вероятността за който надвишава 50 на сто, в близките година-две оценката й да бъде намалена. Съобщението на Fitch бе разпространено на финансовите пазари.

В петък агенция Fitch понижи от стабилна на негативна перспективата за дългосрочния дълг на Франция, но запази най-високия й рейтинг от три пъти А, предаде АФП.

"В сравнение с другите държави-членки на еврозоната с рейтинг три пъти А Франция е според оценката на Fitch най-изложена на опасността от задълбочаване на кризата", пише агенцията и допълва, че причината е "по-големият й бюджетен дефицит и по-голямата тежест на дълга й" спрямо другите държави с рейтинг от три пъти А.

Но запазването на максималния рейтинг на Франция "се дължи на богатата й и разнообразна икономика, нейните ефективни политически, държавни и социални институции и нейната финансова гъвкавост", допълва Fitch. Освен това френското правителство прие редица мерки, за да "засили вярата в усилията му за фискална консолидация", отбелязва агенцията, цитирана от БТА.

Освен това Fitch прогнозира засилен риск от понижаване на оценката на Европейския фонд за финансова стабилност (ЕФФС) след понижаването в петък на перспективата за оценката на Франция.

Оценките ААА на ценните книжа, емитирани от ЕФФС (най-високата степен) "зависят до много голяма степен от това дали Франция и Германия, гаранти на фонда, ще запазят оценките си ААА", обяснява Fitch.

ЕФФС е финансов инструмент за набиране на средства на пазарите с гаранция от държавите от еврозоната. . Най-голям принос във фонда имат Франция и Германия, и двете с максимални оценки ААА, или близо 80 процента от общата сума (369.6 милиарда евро от общо 451,5 милиарда евро гаранции на страни с оценка ААА). Тези гаранции дават на ЕФФС капацитета да взима заеми до 440 милиарда евро.


 

Автор: Леся Бакалова

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg