Fitch предупреди Китай и Япония за рейтингите

658
Fitch предупреди Китай и Япония за рейтингите

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings днес предупреди, че в рамките на две години може да понижи кредитния рейтинг на Китай, а вероятността рейтинга на Япония да бъде свален е дори още по-голяма, информира Reuters.

Рейтинга по държавните облигации на Китай в местна валута може да бъде пониже в рамките на 12 до 24 месеца, е заявил Андрю Колкухоун, който отговаря във Fitch за държавните рейтинг а Азиатско-тихоокеанския регион.

"Очакваме осезателно влошаване на качеството на банковите активи," казва той. "Ако проблемите в банковата система продължават, както очакваме или дори се задълбочат в следващите 12 до 24 месеца, тогава това би ни накарало да свалим рейтинга,"

През април Fitch понижи перспективата по дългосрочния държавен дълг на Китай в местна валута от стабилна на отрицателна поради опасенията около финансовата стабилност на страната след скока в кредитирането през последните две години.

Рейтингът на Китай от Fitch е AA минус, което е четвъртото най-високо ниво.

Колкухоун също така казва, че има по-голяма вероятност Fitch да понижи рейтинга на Япония поради публичния дълг на страната, който е близо два пъти по-голям от БВП на страната, който е в размер на около 5 трлн. долара.

"Смятаме, че при настоящите тенденции рейтингът е по-вероятно да бъде понижен, отколкото не," казва Колкухоун. "За да бъдат подкрепени рейтингите на техните настоящи нива трябва да видим надежден план за фискална консолидация."

Рейтинговите агенции Standard & Poor's и Moody's Investors Service понижиха рейтингите си на Япония през тази година, поради опасенията около високия публичен дълг на страната.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg