Fitch смята да намали рейтинга на 6 страни от еврозоната

2913
Fitch смята да намали рейтинга на 6 страни от еврозоната

Рейтинговата агенция Fitch понижи от стабилна на негативна перспективата за дългосрочния дълг на Франция, но запази най-високия й рейтинг от три пъти А.

"Негативната перспектива показва, че има малко над 50% шанс за намаляване на рейтинга в идните две години", уточни рейтинговата агенция, цитирана от БГНЕС. "В сравнение с другите държави-членки на еврозоната с рейтинг три пъти А Франция е според оценката на Fitch най-изложена на опасността от задълбочаване на кризата", пише агенцията и допълва, че причината е "по-големият й бюджетен дефицит и по-голямата тежест на дълга й" спрямо другите държави с рейтинг от три пъти А.

Но запазването на максималния рейтинг на Франция "се дължи на богатата й и разнообразна икономика, нейните ефективни политически, държавни и социални институции и нейната финансова гъвкавост", допълва Fitch. Освен това френското правителство прие редица мерки, за да "засили вярата в усилията му за фискална консолидация", отбелязва агенцията.

Fitch съобщи още, че смята да намали рейтинга на суверенния дълг на шест страни от еврозоната - Испания, Италия, Белгия, Словения, Кипър и Ирландия. Това решение означава, че рейтингите на тези страни под наблюдение може да бъдат намалени до края на януари 2012 г., съобщи Fitch. Агенцията уточни, че смята да понижи рейтингите на тези страни с една-две степени. Те вече бяха поставени под негативна перспектива.

Fitch съобщи, че ще вземе предвид усилията на тези страни за оздравяване на финансите им, но подчерта, че "систематичният характер" на кризата в еврозоната има дълбок негативен ефект върху икономическата и финансова стабилност в целия регион и най-вече в тези най-уязвими държави.

Според Fitch срещата на върха на ЕС в Брюксел миналата седмица не е дала "глобално решение" на дълговата криза в еврозоната и допълни, че е необходима по-силна намеса на Европейската централна банка (ЕЦБ). "След срещата на върха на ЕС на 9 и 10 декември Fitch заключи, че глобално решение на кризата в еврозоната е технически и политически невъзможно", съобщи агенцията. Тя определя като положителни ангажиментите на лидерите на ЕС да ускорят създаването на Европейски механизъм за стабилност, но е обезпокоена от липсата на надежден орган, гарантиращ финансовата стабилност.

Fitch иска по-засилен и по-ясен ангажимент на ЕЦБ, за да се смекчат рисковете от кризата на ликвидностите за платежоспособните държави, които обаче потенциално може да станат уязвими заради липсата на ликвидни средства.

Автор: Леся Бакалова
Всичко по темата Дълговата криза

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg