Физическите паспорти ще изчезнат по-скоро, отколкото си мислите

6900
Физическите паспорти ще изчезнат по-скоро, отколкото си мислите

© Pixabay

Преминаването на международни граници без наличието на физически паспорт може да стане реалност за някои пътници след по-малко от година.

През тази седмица Световният икономически форум и правителствата на Канада и Холандия стартираха пилотна програма за пътуване без паспорт между двете държави на най-голямото летище в Монреал.

Новата инициатива, носеща името Known Traveller Digital Identity (KTDI), е първата платформа, която използва дигитална идентичност за международни пътувания без физически паспорт.


Дава се контрол на пътниците кога и колко от тяхната лична информация може да се споделя. Данните за идентичността на пътника, които обикновено са налични в паспорта или в чип, вграден в него, ще са криптирани и ще се съхраняват в дигитален портфейл, качен на мобилно устройство.

Докато традиционните системи за идентификация се управляват от централизирани власти, KTDI е базирана на блокчейн технологията и по-конректно на Hyperledger Indy – система, изградена специално за децентрализирана идентификация, предава Forbes.

Това е и тайната съставка зад иновативната програма – не властите или туристическите компании, а самите потребители контролират достъпа до личните си данни.

По думите на Дейвид Трейт, управляващ директор и глобален блокчейн ръководител в Accenture, партньор в проекта KTDI, масовите случаи на кражба на лични данни и идентичност са резултат от начина, по който се съхраняват данните в наши дни.

„Вълнението около дигиталната идентичност, подкрепена от блокчейн и биометрия, се дължи на това, че има кристално решение, при което потребителите да контролират собствените си лични данни”, казва той.

„Те могат да решават с кого и за колко време искат да ги споделят, тъй като могат да прекъснат достъпа на по-късен етап”, добавя Трейт.

Понастоящем личните ни данни се съхраняват в множество структури, за които се предполага, че са добре защитени. Но когато хакери успеят да пробият тези системи, както често се случва, получават достъп до цялата информация.

Всеки път, когато купите самолетен билет, минете през проверките на летището или резервирате стая в хотел, вашите лични данни се съхраняват някъде. Така в края на вашето пътуване, личните ви данни остават на съхранение на множество места.

„Пътниците нямат контрол над това. Те по същество предават набор от данни и имат много малка видимост по отношение на това какво се случва с тях след това ”, казва Трейт.

Чрез KTDI потребителите могат да изберат да предоставят конкретна част от личните си данни за определено време на авиокомпания, хотел или компания за коли под наем. Така когато трансакцията е завършена, достъпът до данните бива прекратен.

10 години биткойн: Устоя ли на хайпа блокчейн технологията?Има ли бъдеще блокчейн технологията или е просто поредният балон?

„Много е различно спрямо днешния свят, където авиокомпаниите или хотелите акумулират данни във времето и ги съхраняват”, казва Трейт. Вместо това философията зад KTDI е по-практична, позволявайки на потребителя сам да определи срока, в който информацията му е достъпна.

„Когато вече не е необходима, няма повече да се съхранява”, казва Трейт.

Какво би представлявало пътуването чрез KTDI в бъдеще?

За да стартирате процеса, трябва да изтеглите мобилния портфейл, да се запишете и да създадете профил. След това, ако ще летите в чужбина, можете да изпратите тази информация до граничния контрол предварително, вместо те да ви чакат на място, както се случва обикновено.

Сега летището и граничните служители ви очакват. Когато пристигнете на летището, можете да преминете проверките и да се качите на самолета, използвайки биометрично потвърждение на вашата идентичност, без нуждата да разполагате с физически паспорт.

След като полетът приключи, можете да решите да прекъснете достъпа на авиокомпанията до вашата информация.

С течение на времето ще бъде създадена цифрова счетоводна книга, защитена от подправяне, чрез натрупване на оторизирани транзакции от доверени партньори, като гранични служби и авиокомпании.

Това ще създаде "наличен статут на пътника", който представлява цифрова идентичност за многократна употреба, даваща възможност за по-рационално взаимодействие с правителства, авиокомпании и други партньори в бъдеще.

Всичко това не е само на теория. Освен правителствата на Канада и Холандия, други партньори, като Air Canada, KLM Royal Dutch Airlines, Montreal-Trudeau International Airport, Toronto Pearson International Airport и Amsterdam Airport Schiphol, също ще тестват платформата KTDI в рамките на 2019 г.

Очаква се първият международен полет без физически паспорт да бъде реализиран в началото на 2020 г.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg