Фонд предвижда постепенно избягване на долара от основните произвеждащи стоки страни

377
Богатите на ресурси страни ще избягат от щатския долар като база на изчисляване стойността на продуктите, които произвеждат. Целта е да се гарантират печалбите, докато спадът на американската валута се засилва, е обявила британската Emergent Asset Management пред Ройтерс.

Дебатът за промените в тази насока се засили през последните месеци, откакто доларът попадна под значителен натиск от разпродажби, на фона на забавянето на икономическия растеж и падащите лихви в САЩ.

Дейвид Мърин, шеф на инвестиционното звено в Emergent, смята, че шансовете за преоценка на стоките в друга валута са големи, но за това ще е необходимо време.

“Не изключвам вероятността държава като Русия да се опита да оцени продукцията си в различна от долара валута, например в рубли”, смята той. “Бъдете нащрек кога и как промяната ще започне”

Бягството от долара вече започна в Иран. Както стана ясно 85% от петролния износ на страната е осъществен не срещу щатски долари.

Много от другите страни, богати на природни залежи, обсъждат възможностите за диверсификация на резервите си извън долара.

Според Мърин бичият тренд на стоковите борси ще продължи поне през следващите 20 години.

“Има толкова много хора и твърде ограничени ресурси, и твърде много желаещи да доминират върху залежите...Изправени сме пред критическо положение, в глобален мащаб, по отношение на природните ресурси.” Преди време страните са воювали за надмощие. Днес танковете и оръжията не са актуални.

Основният арсенал са парите, акумулираните през последните години от богатите на природни ресурси страни като Китай и Русия. “Днес местата за експанзия са ограничени”, смята Мърин. “Китай се насочи към Африка, а Русия заби по-рано тази година националният си флаг на дъното на Арктическия океан.”

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg