Фондацията на Гейтс: 31 млн. души изпаднали в крайна бедност заради COVID

1054
Фондацията на Гейтс: 31 млн. души изпаднали в крайна бедност заради COVID

© Pixabay.com

Продължаващата пандемия от COVID-19 е тласнала нови 31 милиона души по света към бедност, обръщайки с четири години напредъка в световен мащаб по елиминирането на бедността, се казва в годишен доклад на Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс.

В доклада, който разглежда напредъка в световен мащаб на достъпа до ваксини, намаляването на бедността и други здравни въпроси, се констатира, че пандемията е довела до сериозно отстъпление при рутинните ваксинации на деца, задълбочаване на неравенството по отношение на образованието между бедните и богатите държави и неравенството в здравеопазването.

Докладът призовава световните лидери да направят дългосрочните инвестиции, необходими за разработването и производството на ваксини и да подобрят инфраструктурата на общественото здравеопазване, най-вече в страните с ниски доходи, където много хора не са успели да избегнат някои от най-тежките ефекти от пандемията.


Пандемията от COVID-19 също така е довела до “значителен” обрат в броя на редица здравни инициативи в световен мащаб, казва главният изпълнителен директор на фондацията Марк Съзман, цитиран от CNBC.

“Вместо десетки милиони хора да бъдат извадени от крайна бедност,” допълнителни 31 милиона изпаднаха в крайна бедност, казва той. “Отчитаме стагнация по отношение на напредъка и при други показатели - от забавяне на развитието и храненето до някои предизвикателства в образованието.”

COVID-19, който беше засечен първо в Ухан, Китай, в края на 2019 г., доведе почти до спирането на икономическата дейност в световен мащаб и остави рекорден брой хора без работа, тъй като правителствата въведоха противоепидемични мерки, които имаха за цел да забавят разпространението на болестта.

Здравни ръководители и медицински експерти по света се опасяват, че икономическият ефект от пандемията може да се задълбочи. Нивата на ваксинация остават ниски в много части от света, като в същото време се появяват нови варианти на болестта, което изисква повторно налагане на противоепидемични мерки.

Около 5.5 млрд. дози от ваксините срещу COVID-19 са поставени в световен мащаб. Около 80% от тях обаче са поставени в държави с високи или сравнително високи средни доходи, според Световната здравна организация (СЗО).

Делът на хората от световното население, които живеят в крайна бедност (или с под 1.90 долара на ден), е намалял от 37% до 9% през последните две десетилетия. Процесът по намаляването на бедността обаче започва да буксува и вероятно ще остане на настоящите нива в идните години, докато вирусът продължава да се разпространява, според доклада.

Най-засегнати ще са страните с ниски доходи, където са поставени по-малко от 1% от всички дози от ваксините срещу COVID-19, казва Съзман.

“Тъй като населението в повечето от богатите страни до голяма степен е ваксинирано, повече от тях ще отчетат тази година възстановяване на доходите на глава от населението до нивата отпреди кризата,” казва той.

“Но до следващата година две трети от развиващите се държави все още ще бъдат под нивата си за доходи на глава от населението от 2019 г., а на някои държави ще са необходими още много години, преди да се завърнат до тези нива.”

Колко пари трябва да имате, за да сте сред най-богатия 1% в различни страниВ Монако са необходими 8 милиона долара, но в САЩ и Швейцария сумата е наполовина. Прагът в Сингапур също е висок

Неравенствата в световен мащаб по отношение на ваксините предизвикват “дълбоко морално възмущение,” се казва в доклада и повишават риска страните и общностите с високи доходи да започнат да се отнасят към COVID-19 като поредна “епидемия на бедността” или “не наш проблем.”

Икономическите последици от пандемията също така ще забавят напредъка към равнопоставеността между половете както в бедните, така и в богатите държави, тъй като жените бяха непропорционално много засегнати от кризата, смята Съзман.

“От изгубените по време на пандемията работни места в световен мащаб са изгубени 13 милиона повече работни места на жени, отколкото на мъже,” казва той. “Жените също така носят отговорността за грижите за децата както в бедните, така и в богатите държави.”

Освен икономическите последици, пандемията вероятно ще доведе до това, че повече деца ще се разболяват или умират от болести, които до голяма степен бяха считани за изкоренени, допълва Съзман.

Според доклада рутинните детски ваксинации по света падат със 7% през миналата година, до нива невиждани от 2005 г. Макар и положението да не е обнадеждаващо, Съзман посочва, че спадът е по-малко от предварително прогнозираното понижение от 14% от Института за здравни показатели и оценка (IHME).

Съзман отдава този по-малък спад на факта, че няколко държави са предприели действия малко след като през миналата година СЗО и други организации предупредиха за имунизационното покритие.

През април 2020 г. СЗО предупреди, че по света ще умрат деца, тъй като пандемията е принудила някои държави временно да спрат имунизациите срещу други смъртоносни болести.

Българският бизнес

Всичко по темата Коронавирусът COVID-19

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg