Фондовете изтеглят част от инвестициите в Китай като застраховка срещу корекция

991
Фондовете изтеглят част от инвестициите в Китай като застраховка срещу корекция

Институционалните инвеститори изтеглят част от инвестициите си в Китай в резултат на опасения за корективно поевтиняване на китайските компании след силното им поскъпване от началото на годината и достигнатите рекорди.

Институционалните инвеститори са изтеглели близо 574 млн. долара от инвестициите си в Китай за двата месеца до средата на май.

По данни на финансовото издание Wind Info, институционални инвеститори са притежавали портфейли от 2.525 млрд. акции в 243 листнати компании през първото тримесечие на годината, което е понижение, в сравнение с тези в размер на 2.848 млрд. акции предходното тримесечие.

Анализатори определят изтеглянето на част от инвестициите на професионалните фондови с желанието да намалят риска при евентуално корективно поевтиняване на китайските акции.

Наскоро последните бяха определени като "твърде скъпи" от най-богатия човек в Хонг Конг, като основната част от тях се търгуват при съотношение цена-печалба между 40 и 50.

Подобни твърдения бяха изказани и от редица инвестиционни банки, сред които Morgan Stanley. През първото тримесечие на годината са били открити 4.78 млн. акаунта за търгуване с акции в страната, като само през април са били открити нови 4.5 млн. акаунта.

Това според специалисти се счита за сериозен признак за "балонизиране" на китайската фондова борса.

За последната една година фондове, инвестиращи в китайски акции, са набрали капитал в размер на 451 млрд. юана (58.6 млрд. долара).

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg