Фондовият пазар е категоричен: надолу!

847
Фондовият пазар е категоричен: надолу!

Световните рейтингови агенции демонстрираха недвусмислено недоволството си от проведената среща на върха в Брюксел и насочиха глобалните фондови пазари рязко надолу.

В САЩ, спадът бе подчертан и от срива на Intel, чиито книжа поевтиняха с 4%, до $24. Технологичният гигант обяви, че въпреки че продажбите на персонални компютри през четвъртото тримесечие продължават да се покачват, най-лошото наводнение в Тайланд за последните 70 години е довело да затваряне на фабрики и недостиг на хард-дискове. В резултат, дружеството може да се лиши от приходи от мащаба на 1 млрд. долара. Новината удари и котировките на конкурентите, като Advanced Micro Devices загубиха 4.3% до $5.30, производителят на графични чипове Nvidia – 2.5% до $14.53, а производителят на чипове за памет Micron Technology - 1.2% до $5.82.

Най-голямата тревога на пазара обаче остава Европа. В понеделник, Moody's Investors Service изказаха недоволството си от постигнатите резултати в Брюксел и предупредиха, че през първото тримесечие на 2012 г. ще преразгледат кредитния рейтинг на всички страни-членки на Европейския съюз. Fitch Ratings прогнозираха „значителен” икономически спад на Стария континент и се съгласиха, че политиците са постигнали малко, за да облекчат негативните последици от дълговата криза.

Както е обичайно напоследък, финансовият сектор поведе марша в посока надолу. KBW Bank Index падна с 2.5%, като само една от общо 24-те позиции, включени в показателя, се задържа на позитивна територия. Дори и така, ситуацията би могла да е и по-лоша - компонентата от Stoxx Europe 600 Index, следяща представянето на европейските заемодатели, се срина с 3.9%. В САЩ, Morgan Stanley паднаха с 6.1% до $15.38, Citigroup – с 5.4% до $27.22, Bank of America Corp. (BAC) – с 4.7% до $5.45, JPMorgan Chase & Co. – с 3.4% до $32.04.

Нито една от индустриите, включени в S&P 500 не бе пожалена, а Morgan Stanley Cyclical Index, следящ представянето на компаниите, чиито печалби са най-пряко зависими от икономическия ръст, падна с 1.9%, докато инвеститорите започват да губят надежда, че европейската криза може и да не удари глобалното възстановяване.

Енергетиката и производителите на суровини последваха поевтиняването на стоковия пазар и еврото. Операторът на въглищни мини Alpha Natural Resources Inc. се срина с 8.8% до $21.39, а петролният гигант Halliburton – с 4.5% до $32.56. Най-голямият производител на алуминий в САЩ, Alcoa, отстъпи с три на сто до $9.35, а американският властелин на златото Newmont Mining поевтиня с 2.5% до $65.27.

Малка мистерия повлече котировките на Diamond Foods надолу с цели 23% до $31.30. Производители на орехи учудено докладваха, че са получили предварително заплащане от страна на хранителния концерн, въпреки че възнамеряват да продадат реколтата си на друг купувач. И докато някои анализатори изказаха съмнения за счетоводни измами, други изтъкнаха, че скандалът ще забави планираната $2.35-милиардна сделка за Pringles, които в момента са собственост на Procter & Gamble.

Cowen and Company LLC снижиха оценката си за Salesforce.com Inc. и производителят на софтуер за управление на бизнеса падна с 6.3% до $116.07.

Инвеститорите определено не започнаха седмицата в добро настроение и акциите на две от най-големите компании в света паднаха въпреки обявено повишаване на дивидентите.

Най-мащабният фармацевтичен производител в света Pfizer Inc. одобри програма за обратно изкупуване на акции за $10 млрд. и покачи тримесечния си дивидент от 20 на 22 цента на акция. Въпреки това, книжата на компанията поевтиняха с 0.8% до $20.39. Boeing Co. съшо не бяха пожалени и отстъпиха с 1.4% до $70.90, въпреки че повишиха тримесечния си дивидент с 4.8% до 44 цента на акция.

Все пак, дори и в понеделник не липсваха позитивни новини. Vulcan Materials Co. постигнаха най-значителното повишение от S&P 500, скачайки с 15% до $38.70. Възходящата тенденция се дължеше на спекулациите, че Martin Marietta Materials Inc. възнамеряват враждебно придобиване на Vulcan на стойност $4.7 млрд..

Monster Worldwide Inc. напреднаха с едно на сто до $8.05 след като анализаторите прецениха, че компанията за онлайн набиране на персонал, която стана обект на слухове за придобиване в последните пет години, най-накрая е достатъчно евтина, за да намери купувач. Monster Worldwide Inc. се сринаха с 66% тази година и са най-слабо представящото се дружество от S&P 500, след като бизнесът в Америка проявява слаб интерес към наемане на нови служители.

Въпреки малкото изключения, посоката на пазара в понеделник бе категорична – надолу. S&P 500 падна с 1.5% до 1,236.47, а Dow Jones Industrial Average – с 1.3% до 12,021.39. Технологично ориентираният Nasdaq Composite загуби 34.59 пункта, или 1.3%, до 2612.26. Около 6.5 млрд. книжа смениха собственика си на щатските борси в първия работен ден от седмицата, или с 19% под обичайния обем на търговията за последните три месеца.


 

Източник: Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояние и в резултат на направените инвестиции могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време

Автор: Леся Бакалова

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg