Фондовият пазар се измъкна от депресията със зрелищен скок

1156
Фондовият пазар се измъкна от депресията със зрелищен скок

Фондовият пазар се измъкна зрелищно от депресията си в сряда, като отбеляза най-силното си представяне за 2012 г. Колкото по-зле, толкова по-добре, решиха американските инвеститори, след като разочароващите икономически данни, които се трупат напоследък не само в Европа, а и в САЩ, подхраниха надеждите за стимулиращи мерки.

Президентът на Европейската централна банка Марио Драги подкрепи оптимизма, като заяви, че пазарите подценяват решимостта на политически лидери от Стария континент да ограничат дълговата криза. Уолстрийт разчете в коментара намек, че и ЕЦБ е готова да действа, още повече, че Драги допълни, че някои от колегите му подкрепят идеята за намаляване на лихвените равнища.

В САЩ, президентът на Федералния резерв за Атланта Денис Локхарт изрази убеждението си, че е време да се обмислят допълнителни монетарни стимули за икономиката. В Бежовата си книжа, публикувана в сряда, щатските финансови регулатори оцениха икономическия ръст на страната като „умерен”.

Като неприятна изненада за деня дойдоха данните за производителността на труда в САЩ, която падна с 0.9% през първото тримесечие - по-силно от прогнозите на анализаторите. За сметка на това, разходите за персонал нарастват по-бавно от очакванията, с 1.3 на сто.

При стръмния скок в сряда, всички 10 индустрии, включени в S&P 500, приключиха деня на зелено, като най-силно се покачиха представителите на енергетиката, финансите и промишлеността. The Dow Jones Transportation Average се покатери с 3%. Акциите на Bank of America поведоха сините чипове нагоре, като поскъпнаха със 7.6% до $7.64. Най-големият световен производител на строителна и минна техника Caterpillar се вдигна с 3.6% до $86.66, а енергийният гигант Exxon Mobil – с 3.3% до $80.18.

Home Depot се покатериха с 3.4% до $50.60 след като търговската верига със стоки за дома разшири програмата си за обратно изкупуване на акции за 2012 г. с $500 млн. Monsanto Co. напреднаха с три на сто до $79.20 след като водещият глобален доставчик на семена и генно модифицирани култури обяви, че ескалиращите му печалби ще му позволят да закупи обратно книжа за $1 млрд.

Дори Facebook се облагодетелстваха от ведрото настроение на инвеститорите и възстановиха 3.6% от стойността на акциите си до $26.81. Фондовото тържище Nasdaq OMX Group Inc. обяви, че ще заплати компенсация на брокерите, които са имали проблеми с поръчките в деня на първичното публично предлагане на социалната мрежа. За целта са заделени около $40 млн.

Chesapeake Energy Corp. напреднаха с рекордните от август миналата година 7.1% до $18.21. Според неназовани източници, компанията е в напреднал стадий на преговори за продажба на част от инфраструктурата си на Global Infrastructure Partners за повече от $4 млрд.

Компонентата на S&P 500, следяща жилищните строители, се вдигна с 3.7% след като Hovnanian Enterprises Inc. скочиха с впечатляващите 18% до $2.01. Най-големият представител на сектора в Ню Джърси обяви, че поръчките през второто фискално тримесечие набъбват с 52%.

Iron Mountain Inc. бяха най-силно представилата се компания от S&P 500, с повишение от 14 на сто до $32.32 след обявеното решение да вдигнат тримесечния си дивидент с 8%.

Lee Enterprises Inc. поскъпнаха с 16% до $1.33. Berkshire Hathaway на легендарния милиардер Уорън Бъфет обяви, че притежава дял от издателя на вестници за Средния запад и Западното крайбрежие.

Освен зрелищни скокове нагоре, в сряда не липсваха и грандиозни провали. Tempur-Pedic International Inc. се сринаха с историческите 49% до $22.39. Производителят на луксозни матраци оряза прогнозата си за печалбите и приходите за 2012 г., позовавайки се на по-слаби от очакваното продажби в Северна Америка през второто тримесечие.

Halliburton Co. паднаха с 3.5% до $28.10 след като енергийният гигант предупреди, че маржинът на печалбите през текущото тримесечие ще е с 500-550 базисни пункта по-нисък поради по-високите разходи за суровини.

В сряда Dow Jones Industrial Average скочи с 286.84 пункта или 2.4%, до 12,414.79. Standard & Poor's 500 също напредна впечатляващо – с 29.63 пункта или 2.3%, до 1,315.13. И за двата бенчмарк показателя, това бе най-силната сесия от декември 2011 г. насам. Технологично ориентираният Nasdaq Composite се вдигна с 66.61 пункта или 2.4% до 2,844.72. Около 7.3 милиарда акции смениха притежателя си на пода на щатските борси или с 8.3% над среднодневния обем на търговия за последните три месеца.


 

Коментар: Стоян Станков, Глобал Маркетс


 

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояние и в резултат на направените инвестиции могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

NY
# 0
10:06 | 7 June 2012
Ей, профит! Взехте да пишете тук като спортни журналисти! Хайде по-сериозно малко!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg