Франция предупреди за рейтинга, а Германия за данъците

746
Франция предупреди за рейтинга, а Германия за данъците

Вчера Франция призна, че запазването на най-високото ниво на кредитния й рейтинг ще бъде трудно без вземането на някои тежки решения по отношение на бюджета, след като Германия пък намекна, че може да прибегне до увеличаване на данъците, за да намали бюджетния си дефицит, пише Reuters.

Синдикатите в Еврозоната се подготвят за евентуални конфронтации през седмицата, ако правителствата наложат едностранно мерки за икономически ограничения или трудови реформи.

Министрите обаче дадоха ясни сигнали, че са готови да предприемат непопулярни мерки, за да предотвратят разпространяването на гръцката криза и в техните икономики, въпреки че опасенията нарастват дали испанското правителство, по специално, има достатъчно подкрепа, за да наложи волята си.

Френският бюджетен министър Франсоя Бароан даде индикации вчера, че страната му няма да приема за даденост AAA рейтинга си, който позволява на Париж да взема назаем средства на международните пазари на относително ниски цени и да финансира големия си бюджетен дефицит.

"Запазването на AAA рейтинга ще е трудна цел и тя отчасти показва икономическата политика, която искаме да водим," казва Бароян.

"Трябва да запазим AAA рейтинга си, да намалим задълженията си, за да избегнем прекалената зависимост от пазарите и трябва да направим всичко това дългосрочно," добавя Бароан.

Франция прогнозира, че бюджетният й дефицит ще достигне 8% от БВП през тази година, но има за цел да го намали под 3% от БВП до 2013 г.

В момента се водят преговори за пенсионна реформа, а Париж замрази разходите на правителството, с изключение на пенсиите и лихвените плащания, в периода 2011-2013 г. Страната също така обмисля конституционна поправка, която да предвижда ограничения за бюджетния дефицит.

Бюджетните проблеми на Берлин са по-малки, но финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле заяви през уикенда, че германците може да се наложи да се справят с увеличения на данъците както и с намаления на държавните разходите.

Правителството на канцлера Ангела Меркел обмисля увеличение на ДДС до 19% за определени артикули, които в момента се облагат със 7% данък.

"Ако бъдат забранени данъчните отстъпки, някои ще кажат, че това е увеличаване на данъците. В крайна сметка обаче важното е да се води разумна и балансирана политика," казва Шойбле пред Bild am Sonntag.

"Нека не забравяме също така, че ограниченията на социалните разходи се отразяват най-много на тези в страната, които имат най-малко пари."

Бюджетният дефицит на Германия се очаква да надхвърли 5% от БВП през 2010 г.

Докато Франция изрази решимостта си да запази своя AAA рейтинг, в петък Fitch стана втората рейтингова агенция, която лиши Испания от върховния й рейтинг, което доведе до спад на пазарите.

Социалистическото правителство в Испания се бори, за да докаже на изнервените пазари, че четвъртата икономика в Еврозоната няма да тръгне по същи я път като Гърция. Политическата съпротива в станата обаче нараства и възможността за прокарването на реформите изглежда ограничена.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg