FT: Световният пазар на акции е в най-лошото си десетилетие

589
FT: Световният пазар на акции е в най-лошото си десетилетие

Инвеститорите през текущото десетилетие са понесли значителни загуби на пазара на акции, но са спечелили, влагайки пари в облигации. Подобна тенденция се наблюдава за пръв път от времето на Великата депресия от /1929-1933 г./, пише Financial Times.

От януари 2000 г. американският фондов индекс Standard & Poor's 500 е спаднал с около 25% в номинално изчисление. Едновременно с това индексът на държавните облигации, изчисляван от банката Barclays Capital, показва, че общият доход от облигациите е достигнал за десетилетие 85%.

При това индикаторът, следящ 30-годишните US Treasuries, които се смятат за най-чувствителни към промените в инфлационните очаквания, е скочил със 116%. Подобна ситуация се наблюдава и в Европа: доходът от инвестиции в британски държавни облигации е достигнал 72%, а в държавни книжа на страните от еврозоната - 71%. В същото време фондовият индекс FTSE Eurofirst 300 е спаднал с 37% в сравнение с равнището от началото на 2000 г. Японските акции поевтиняват вече второ десетилетие поред.

Индексът Nikkei 225 се е свил почти наполовина от 2000 г. и се е сринал със 77% от историческия си максимума, регистриран в края на 1989 г. - 38915.87 пункта. "Нанесен е тежък удар върху култа към акциите", лаконично коментира Алън Ръскин от RBS Securities.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

A, B, .... Z
# 0
21:12 | 14 December 2009
Никога не е имало култ към акциите, за да бъде нанесен удар върху него. Основната разлика между акциите и облигациите, е че първите са ценни книги за собственост, а вторите за дълг. Доходността от облигациите е по-голяма, в сравнение с тази от акциите, но това е валидно само за последните няколко години. Във всеки учебник или книга по финанси и фондови пазари пише, че акциите са най-доходоносните финансови инструменти. Освен ако разбира се г-н Алън Ръскин не е решил да промени основните положения на световните капиталови пазари.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg