FTD: Има нужда от евро, версия 2.0

910
FTD: Има нужда от евро, версия 2.0

Според коментар на германския в-к „Файненшъл таймс Дойчланд" настоящата дългова криза на някои от страните в еврозоната поставя под заплаха самия ЕС.

Според автора на коментара, „ако през следващите няколко дни Германия не смени позицията си от настоящия регулаторен догматизъм, еврозоната, каквато я познаваме до момента, ще се разпадне пред очите ни".

Причината за паниката на пазарите е загубата на доверие в способността на Европа да се справя с кризи.

Има нужда от евро, версия 2.0.

„Валутните обединения се разпадат по принцип, освен ако не еволюират в политически съюз".

Единствената алтернатива на въвеждането на национални валути е постъпателното развитие на политическо обединение с европейска дългова агенция, която да издава всички правителствени дългови инструменти.

Според автора на коментара ситуацията се свежда до положение, в което „или спасяваме еврото, или унищожаваме ЕС".

"Еврозоната - спасение или фалит" - под това заглавие Вима пише, че на извънредната среща в Брюксел финансовите министри от валутния съюз са търсили начини за преодоляване на гръцката криза, но не са успели да стигнат до  конкретно решение и най-вече да сложат край на сериала за участие или не на частни кредитори.

След завръщането си от Брюксел финансовият министър Евангелос Венизелос заявил, че на срещата финансовите министри от ЕС са обсъждали 36 различни варианта за участие на частния сектор в разработването на втория пакет от финансова помощ за Гърция. Думата "частична неплатежоспособност" плаши неоснователно. Това не е реален фалит, не е реално икономическо събитие, това е оценка на трите рейтингови агенции за гръцките ценни книжа, казал финансовият министър, като призовал за хладнокръвие и разум.

Кабинетът в Атина се стреми да намери окончателно решение на дълговата криза и това може да стане с намаляване на лихвите и с разсрочване на държавния дълг преди 15 септември и преди отпускането на шестия транш от заемите за Гърция, коментират наблюдателите.

 

Източник: Фокус и БТА

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Иван Митев
# 0
10:07 | 13 July 2011
Германски план за преодоляване на кризата в Р. Гърция е непълноценен: http://thecrisisingreece2011.blogspot.com/2011/07/blog-post_4498.html
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg