Г-20 със споразумение за икономическите дисбаланси

990
Г-20 със споразумение за икономическите дисбаланси

Водещите световни държави се споразумяхa за въвеждането нов процес на мониторинг, който се надяват да сложи край на дестабилизиращите икономически дисбаланси, които допринесоха до най-големия икономически спад от Втората световна война насам, информира AP.

Представителите на финансовите министерства на САЩ и други членове на Г-20 обявиха, че новата програма ще следи отблизо ключови индикатори за икономическото здраве като бюджета и търговцските дефицити, нивата на лични спестявания и инвестиционните потоци между държавите.

Надеждата е, че мониторинговия процес ще открива проблемите преди да станат толкова големи, че да представляват заплаха за световния икономически растеж. Сделката, обявена вчера от Г-20, обаче оставя без отговор много въпроси по отношение на това колко ефективна ще е новата процедура.

Световната финансова реформа ще доминира и днес срещите на представителите на държавите от МВФ и Световната банка.

След като срещите от вчерашния ден приключиха, финансовият министър на Франция Кристин Лагард заяви пред медиите, че споразумението за мониторинг е значително постижение в усилията за възстановяване на доверитео и предотвратяване на бъдещи финансови кризи.

Според Лагард всички страни от Г-20 ще участват в мониторинговия процес, но в началото фокусът ще бъде върху седем от най-големите световни икономики. Тя отказа да назове всички тези страни, но групата се очаква да включва САЩ, Китай, Япония, Германия, Франция, Великобритания и Индия.

По-голяма част от детайлите около монтиринговия процес тепърва ще се определят, в това число и дали страните, които в които има опасни дисбаланси, ще бъдат обявявани публично. В миналото Китай е блокирала публичното разгласяване  на критики, които страната е получавала от МВФ.

Първите резултати от мониторинга ще бъдат разгледани на срещата на финансовите министри от Г-20 през октомври, които ще трябва да докладват как протича процеса на лидерите от групата, които от своя страна се срещат в Кан през ноември. Тъй като все още няма механизъм за прилагане на мерки, не е ясно какъв натиск може да бъде оказван върху страните, в които бъдат открити опасни дисбаланси.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...