Г-7 без споразумение за финансовата регулация

705
Г-7 без споразумение за финансовата регулация

Финансовите министри на страните от Г-7 постигнаха съгласие да продължат да подкрепят своите икономики, докато финансовото възстановяване се стабилизира, но все още не могат да се споразумеят за това как да ревизират регулационните мерки във финансовите си сектори, пише Wall Street Journal.

Министърът на финансите на САЩ Тимъти Гайтнър пристигна на срещата в малкия арктически град в Канада Икалуит, представяйки предложението на САЩ за оценка на таксите спрямо финансовите компании и за план за ограничаването на търговската дейност на банките.

Министърът на финансите на Франция Кристин Лагард заяви, че лидерите не са могли да вземат колективни решения по предложението на САЩ за ограничаването на търговската дейност на банките, отчасти защото финансовите институции в страни като Франция, Германия и Япония нямат същите проблеми като щатските банки.

Според Гайтнър лидерите са постигнали съгласие, че всяка една промяна в регулационната рамка на финансовия сектор трябва да бъде направена по начин, който не пречи на икономическото възстановяване.

Финансовите министри от Г-7 обявиха, че ще продължат да оказват подкрепа на своите икономики, докато финансовото възстановяване на укрепне по-сериозно. "Продължаваме да се придържаме към ангажимента си за подкрепа на икономиката," заяви министърът на финансите на Великобритания Алистър Дарлинг. "Уверени сме, че се движим в правилната посока, но въпреки това оставаме предпазливи."

От групата на Г-7, която представлява основните европейски и северноамерикански икономики и Япония, обявиха, че състоянието на световната икономика се подобрява, но финансовото възстановяване остава колебливо.

Групата на Г-7 напоследък остава в сянката на по-голямата Г-20, която включва и големите развиващи се икономики като Китай, Индия и Бразилия. Финансовите министри на страните от Г-7 заявиха, че въпреки това ще продължат да се срещат, но ще го правят в по-неформален стил, който няма да включва редовното разпространяване на общи изявления.

Жан-Клод Юнкер, председател на групата на финансовите министри на страните от Еврозоната, заяви, че в Г-7 е постигнато споразумение оценката на световните валутни пазари да остане без промяна.

Изявлението на Г-7 от 3 октомври по отношение на валутите- документ, който обръща внимание на валутната политика на Китай и на опасенията, че правителството на страната изкуствено поддържа стойността на юана ниска, така че износът й да бъде конкурентен, остава в сила, според Юнкер.

На срещата на Г-7 този път нямаше протестиращи, вероятно заради трудното пътуване до Икалуит, който се намира на отдалечения остров Бафин и до него се стига само по въздух през зимата.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg