Газопроводът в Балтийско море на фокус в Европарламента

381
Газопроводът в Балтийско море на фокус в Европарламента

Опасен ли е за околната среда заплануваният газопровод в Балтийско море, който ще свързва Русия и Германия? Днес евродепутатите ще обсъдят темата в отговор на петициите с подписи на близо 30 000 души, които бяха получени в Европейския парламент през миналата година, съобщават от представителството на институцията у нас. В петициите, подписани преди всичко от граждани на балтийските страни, се изразява тревога, че строежът на коридора може да заплаши околната среда и да бъде в разрез с европейското законодателство.

Какви ще са последиците от евентуалния строеж на газопровода в Балтийско море, който с площта си от 2400 квадратни километра (дължина 1200 км и ширина 2 км) ще стане най-голямата подводна строителна площадка в света?

Според петициите на гражданите има сериозна заплаха за биологичното разнообразие, за сигурността на корабоплаването и за естествената биологична среда, тъй като планираното трасе на северния газопровод ще преминава през области, включени в програмата НАТУРА 2000. Друг съществен фактор, който допълнително допринася за риска, свързан с околната среда, е съществуването на около 80 хиляди тона военни амуниции, потопени на дъното на Балтийско море след Втората световна война, които съдържат отровни вещества.

Комисията по петиции на гражданите в лицето на нейния председател Marcin Libicki (Полша, Съюз за Европа на нациите) подготви доклад, който ще бъде разгледан от депутатите днес. В него се настоява за независима оценка на въздействието върху околната среда със съгласието на всички крайбрежни държави.

В доклада се призовават Съвета и Комисията да извършат цялостна оценка на въпроса дали осъществяването на проекта е съвместимо с общностното и международното право.

В същото време се призовава Комисията да извърши, в рамките на своите правомощия, оценка на конкурентната ситуация на пазара, която ще възникне при възможното завършване на тръбопровода „Северен поток“, и ако е необходимо, да предприеме мерки, с които да предотврати заемането на господстваща позиция от страна на "Газпром" на пазара на газ на ЕС без предоставяне на предприятия от ЕС на гаранции за реципрочни права за навлизане на пазара на Русия.

"Газпром" е основният акционер в консорциума „Северен поток” с 51 на сто, Wintershall Holding и E.ON Ruhrgas имат по 20%, а делът на холандската Gasunie е 9%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg