Газпром иска да се настани и на американския пазар

1057
Газпром иска да се настани и на американския пазар

Руският енергиен гигант Газпром, който доминира на газовия пазар в Европа и в някои райони на Азия, иска да придобие 10 процента от американския пазар през следващото десетилетие. Това заяви пред Франс прес Джон Хатънбъргър, президент на Gazprom Marketing and Trading в САЩ.

"Нашата цел е да започнем много ударно и след това да произвеждаме до 80 милиона кубически метра дневно след пет години", каза Хатънбъргър. Той добави, че до 2019 г. производството може да се удвои до 10 на сто от пазара.

Газпром, обвиняван често, че е инструмент за геополитическите амбиции на Москва, подготвя редица споразумения за разширяване на все още скромната си дейност в Северна Америка, в която според Хатънбъргър няма никакви политически мотиви. Той изтъква възможностите на американския пазар, който е  най-големият потребител на енергия в света. "Търсим фирми с добри позиции в газовия сектор в Съединените щати, които се стремят да се разрастват в Европа. Така ние ще продаваме газ в Европа, а те ще ни продават газ в САЩ", продължи президентът на Gazprom Marketing and Trading.

Откакто Газпром заработи в САЩ в началото на октомври, компанията сключи търговско споразумение с френския енергиен гигант EDF за 17 милиона куб. м дневно. "Стремежът е новите договори да са от същия порядък или малко по-големи", добави Хатънбъргър.

Газпром със сигурност има ресурси да постигне тези цели, особено ако започне експлоатацията на Щокманското газово находище в Арктическия район на Русия през 2014 г., както е планирано.

Газпром може да се изправи пред истинско търговско предизвикателство в САЩ в период, когато бързо разрастващите се пазари в Китай и Европа са по-привлекателни заради по-високите цени на енергията, посочва АФП.

Експерти в сектора обаче са на мнение, че разликите постепенно ще намаляват с интернационализирането на пазарите и с настаняването на Газпром и на китайските енергийни компании в нови пазарни територии.

Руската компания може да се окаже облагодетелствана от намерението на Конгреса на САЩ да намали емисиите въглероден диоксид. Както  подчертава Хатънбъргър, природният газ е чиста алтернатива на въглищата и петрола, добавя АФП.

Източник: БТА

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg