„Газпром нефт“ - най-рентабилна петролна компания в Русия

806
„Газпром нефт“ - най-рентабилна петролна компания в Русия

„Газпром нефт“ потвърди статута си на най-рентабилна петролна компания в Русия, изпреварвайки за 2007 г. и „Роснефт“, и „Лукойл“, пише „Ведомости“.

Приходите на компанията през 2007 г. по US GAAP са нараснали с 4.6% до 21.1 млрд. долара, EBITDA – с 12% до 5.8 млрд. долара, чистата печалба – с 13% до 4.1 млрд. долара, се казва в годишния отчет на компанията. В този отчет са коригирани приходите за 2006 г., които са по-ниски от публикуваните по-ран, посочва БГНЕС.

И ако се сравнява с уточнените данни, излиза, че продажбите през 2007 г. са нараснали с 6%. Чистата рентабилност е нараснала до 19.6% (през 2006 г. - 18,14%). Това е най-високият показател в първата десетка на руските петролни компании, констатира анализаторът на ИФК „Солид“ Денис Борисов.

При водещата по добив „Роснефт“ - 14% за 2007 г. (по печалба без да се отчита ефекта от банкрута на „Юкос“), при „Лукойл“ - 11.6%. Всичко се обяснява с факта, че „Газпром нефт“ има най-висок дял на преработване, а петролните продукти са по-доходни, отбелязва Павел Сорокин от „Уникредит Атон“. „Почти 80% от добития от „Газпром нефт“ петрол се преработва в рафинериите, докато при „Лукойл“ и „Роснефт“ - по-малко от 50%“, каза той.

Много инвестиционни банки очакваха от „Газпром нефт“ по-слаби резултати, но пазарът се надяваше на добри новини: още в сряда „Газпром нефт“ надмина декемврийския си исторически максимум по капитализация. А вчера тя поскъпна на ММВБ с още 8.12% до 35.16 млрд. долара (обемът на търговията бе най-висок от началото на годината – 95 млн. долара), при това, че индексът ММВБ прибави само 0.02%.

Причините: растежът на цените на петрола и добрите резултати от първото тримесечие на 2008 г., по РСБУ – приходите са нараснали с 53% до 132 млрд. рубли*, чистата печалба с 83% до 22.6 млрд. рубли, запасите са нараснали с над 7%. През тази година експертите очакват запазване на рентабилността на нива 17-18%. Прогнозата на „Тройка Диалог“ - увеличаване на проходите с 29%, на печалбата – със 17%.

*В момента един долар се разменя за близо 24 рубли.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg