Газпром: Южен поток готов до 2013 -2014 г.

620
Газпром: Южен поток готов до 2013 -2014 г.

Газопроводът „Южен поток“ще бъде напълно завършен до 2013-2014 г. според плановете на „Газпром“, съобщи във видео конферентна връзка с български журналисти- директорът на външно търговското поделение на компанията Сергей Коровин, предаде БГНЕС.

2008-2009 г. е срокът, в който ще бъде завършена технико-икономическата сметка на проекта и ще бъде ясно, колко ще струва всеки етап от трасето. „Газпром“ все още не са направили избор по всички детайли от маршрутите, но са сигурни двете крайни точки на „Южен поток“- Австрия и Италия.

И двете разклонения започват от България, като за Австрия продължението е през Сърбия и евентуално Словения, а за Италия тепърва ще се взима решение дали тръбите да минат през Гърция или през Сърбия.

Според експерти, целта на руския газов монополист е на българска територия да използват проучени вече геоложки области, което предполага, че дипломацията ще бъде насочена да се използва националната газопреносна мрежа в Северна България. Това би позволило да се използва Чиренското газохранилище, както и кариерни съоръжения около Видин за складиране на синьо гориво.

Проучваме и Турция, каза Коровин, като поясни, че преценката ще се прави в зависимост от това, кой маршрут от трасето на „Син поток“ ще може да се използва по-изгодно. Представителят на „Газпром“ отказа да коментира обявената по-рано от българското министерство на икономиката и енергетика изчисления за 300 млн. долара годишен приход за България от „Южен поток“ добавяйки, че за такива сметки е още рано.

Коровин отрече да има забавяне по проекта и каза, че съвместното дружество между "Газпром" и "Булгаргаз" ще бъде създадено скоро. В момента това подготвят съвместни групи от България и Русия. Доколко ролята на България ще бъде съществена в проекта "Южен поток", ще покаже времето, отбеляза Коровин, цитиран от БТА.

"Газпром" е голям доставчик на газ за Европа. Новият проектът е свързан с допълни обеми на предоставяния газ за места, където потреблението расте. За газопровода, който минава през територията на България, ще останат две задачи - доставка за България и транзит за трети страни на около 30 млрд. куб. метра газ, каза Коровин.

Съгласно подписаната спогодба между България и Русия се предвижда изграждането на съвместно предприятие със съотношение 50:50 и съответната пропорция на финансирането ще бъде същата, уточни ръководителят на проекта "Южен поток".

Коровин не потвърди сметките на експерти от българското Министерство на икономиката и енергетиката, че годишните приходи за България от газопровода ще възлязат на около 300 милиона долара. Като цяло обаче подобни проекти носятголеми инвестиционни- и бизнес-възможности за страната, където се осъществяват. "От гледна точка на точната цифра каква е ползата за България е рано да се говори", посочи руснакът. По думите му участието на България в този проект ще има достатъчно значение, тъй като страната ни е вход на голям обем нови количества газ.

Проектът е на предполагаема стойност 10 млрд. евро и се очаква да завърши за по-малко от три години след одобрение от Европейския съюз. Той ще се финансира, притежава и управлява съвместно от "Газпром" и италианската компания "ЕНИ", а на транзитните страни ще бъдат предложени миноритарни дялове.

Проучвателните работи и строителството ще се извършат от "Сайпем" /поделение на "ЕНИ"/. Подводната част ще бъде дълга 900километра и ще достига до две хиляди метра дълбочина.

Коровин каза, че един от вариантите на маршрута е с начало от територията на Русия /близо до "Син поток"/, преминава през Черно море и бреговата ивица на България. За конкретните точки на руска и на българска територия може да се говори, след като бъдат извършени необходимите проучвания, в това число и морски, каза заместник-директорът на "Газпром".

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg