GE инвестира 350 млн. долара в компания за слънчевата енергетика

452
GE инвестира 350 млн. долара в компания за слънчевата енергетика

„GE Energy Financial Services”, подразделение на „GE” и „Grupo Corporativo Landon” обявиха вчера , че ще инвестират около 350 млн. долара (225 млн. евро) във Fotowatio - един от най-големите и успешни изпълнители на проекти в областта на слънчевата енергетика в Испания.

Fotowatio притежава, управлява и създава проекти в областта на слънчевата енергетика с обща мощност 960 мегавата на бързорастящия пазар в Испания, Италия и САЩ. Настоящи инвеститори във Fotowatio са инвестиционен фонд „Qualitas Venture Capital и управленското тяло на Fotowatio.

През последните две години Fotowatio бързо се превърна в един от най-големите производители на слънчева енергия” каза Иниго Олагибел, съдружник в Qualitas Equity Partners, което управлява фонда Qualitas Venture Capital. „ Очакваме с нетърпение да започне съвместната ни работа с „GE Energy Financial Services” и „Grupo Corporativo Landon” по подпомагането на експанзията на Fotowatio в Испания, Италия и САЩ.”

Портфолиото на Fotowatio вклюява работещи централи с мощност 60 мегавата в испанските градове Тружийо, Арройо де сан Серван и Олмедия де Аларкон и повече от 900 мегавата проектомощности в Испания, Италия и САЩ.

Fotowatio използва слънчева светлинно-волтажна технология, която превръща светлината директно в електричество, както и технология за концентрирана слънчева енергия, при която се използват огледала и свързващи системи, насочващи слънчевата светлина в топлинно гнездо, което се използва за задвижването на стандартна парна турбина. С безплатно гориво и нулеви вредни емисии, тази компания произвежда чиста енергия и така се избягват повече от 730 хил т. вредни емисии в сравнение с обикновената технология разчитаща на полезни изкопаеми.

„GE Energy Financial Services” ще инвестира 235 млн. долара (150 млн. евро) в ценни книжа за придобиването на 32%, а „GRUPO CORPORATIVO LANDON” ще вложи 118 млн. долара (75 млн. евро) в ценни книжа, за да придобие 17.5% от новата холдингова компания Fotowatio SL. Настоящите испански собственици ще притежават останалите 50.5% от копманията.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg