General Electric отчита спад в печалбата в трето поредно тримесечие

445
General Electric Co. отчете спад в печалбата в трето поредно тримесечие поради по-ниския положителен резултат на финансовото подразделение на компанията, информира Bloomberg.

Печалбата от продължаващи операции на компанията е паднала с 12%, до 4.48 млрд. долара през третото тримесечие, или 45 цента на акция, в сравнение с 5.11 млрд., или 50 цента на акция, година по-рано. Приходите на GE са нараснали от 42.5 млрд. долара до 47.2 млрд. долара. От компанията обявиха, че ще изпълнят ревизираната си прогноза за печалбата през 2008 г.

GE, която има 106-годишна история, а продуктите й варират от електрически крушки до турбини за електроцентрали, отчита по-висока печалба от енергийните и технологичните си операции и от NBC Universal. Тази година обаче печалбите от тези операции не успяват да надделеят над опасенията на инвеститорите, че световната финансова криза ще се отрази и на финансовото подразделение на компанията, известно като GE Capital. Печалбата от финансови операции на компанията е намаляла с 33% за тримесечието.

Главният изпълнителен директор на GE Джефри Имелт реши този месец да набере 12 млрд. долара от продажбата на обикновени акции и 3 млрд. от продажбата на привилегировани акции на компанията на милиардера Уорън Бъфет - Berkshire Hathaway Inc. Шест дни по-рано той беше обявил, че подобни действия не се налагат.

Предварителните прогнози бяха, че GE ще отчете печалба от 45 цента на акция за тримесечието, показва проучване на Bloomberg сред 14 анализатори. През април изненадващ спад в печалбата на GE за първото тримесечие предизвика най-големия еднодневен спад в цената на акциите от 1987 г.

Акциите на компанията са загубили около половината от стойността си през тази година, а вчера се обезцениха с 1.64 долара, до 19.01 долара за брой на Нюйоркската фондова борса.

Инвеститорите имат опасения основно по отношение на факта дали потреблението на продуктите на компанията ще падне и дали GE Capital разполага с достатъчно средства. GE Capital е допринесла за повече от половината печалба на GE през миналата година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg