Германия и Белгия заплашени от съд заради пенсии в България

1103
Германия и Белгия заплашени от съд заради пенсии в България

Европейската комисия заплаши да изправи Белгия и Германия пред Съда на ЕС заради дискриминационни практики при плащането на пенсии на лица, пребиваващи в други страни от ЕС, включително България.

Критиките към Германия са, че е намалила с над една трета - от 650 на 400 евро - пенсията на лице след заминаването му за България, предаде Франс прес.

Берлин се позовава на двустранно споразумение, сключено преди присъединяването на България към ЕС. Според комисията обаче то трябва да се прилага така, че пенсията да се изплаща в пълен обем на лицето, когато то се премести да живее от една в друга страна членка на ЕС.

По отношение на Белгия комисията критикува сложните процедури за изплащане на пенсиите на такива лица. Белгия изплаща пенсии чрез банков превод само на лица, пребиваващи във Франция, Германия, Люксембург, Холандия, Италия, Португалия и Испания. За лица, пребиваващи в останалите 19 страни от ЕС обаче, белгийските пенсии се плащат само с банков чек по пощата, което усложнява получаването на парите, бави го с няколко дни и принуждава получателя да плаща висока комисиона, изтъква ЕК.

И в двата случая Брюксел е на мнение, че има пречка за свободното движение на работници в ЕС и индиректна дискриминация, по-специално спрямо мигриращи работници. ЕК е изпратила до двете страни "мотивирано становище", което представлява последно предупреждение преди сезиране на съда.

Германия и Белгия имат два месеца, за да променят законите си или да предоставят обяснения, в противен случай ще трябва да отговарят пред Съда на ЕС в Люксембург.

Източник: БТА

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg