Германия има изгаряща нужда от още боклук

5320
Германия има изгаряща нужда от още боклук

Всеки ден камиони с боклук от Манчестър идват в германския град Магдебург. Дестинацията е електроцентрала, която прави бизнес от превръщането на отпадъците в електричество или както тя го нарича в една своя реклама: “превръщаме сламата в злато.”

Сламата в този случай са големи бали боклук, прилежно обвити в пластмаса. “Като бонбоните маршмелоу”, казва с усмихва Ролф Оестерхоф, мениджър на MHKW Rothensee - компанията, която превръща боклука в енергия.

Нагласата да не се хабят излишно продукти и да се създават отпадъци, заедно със старанието на национално ниво да се рециклира, създаде голям проблем за Германия. Тя не произвежда достатъчно собствени отпадъци, пише WSJ.

През последното десетилетие в страната бяха построени куп централи, които произвеждат енергия от отпадъци, както и инсталации за компостиране. Едновременно с това страната затвори всичките си сметища за нови битови отпадъци.

Но вместо да нарастват, както много очакваха, отпадъците на домакинствата останаха без промяна, отчасти защото пестеливите германци започнаха да рециклират още повече от преди.

Вижте още: Иновативната система за преработване на боклука в Сингапур

Всичко това, в съчетание с намаляващия брой на населението и световната рецесия, доведе фабриките в Германия до недостиг на милиони тонове боклук годишно и се превърна в проблем за компаниите, които разчитат на постоянни доставки боклук, за да работят.

Така страната се обърна към своите съседи. С кораби и камиони отпадъците от Англия, Ирландия, Италия и Швейцария идват в централите, където се изгарят и превръщат в електричество, за да поддържат енергийната мрежа на домакинствата.

В Магдебург, който се намира на 160 км от Берлин, боклукът се превръща в ток, който захранва една трета от града и осигурява отопление за близо 50 хил. домакинства.

Вносът на отпадъци е улеснен от европейска директива, според която страни като Великобритания плащат по-високи данъци за използването на сметищата. Така трансграничното им превозване става икономически изгодно.

Нивата на рециклиране в Германия са сред най-високите в света. Според някои оценки те достигат 65% от битовите отпадъци. В Берлин например има различни цветове контейнери за прозрачно, кафяво и зелено стъкло, жълти за някои пластмаси, но не за всички, кафяви за органични отпадъци, сини за хартия и картон и черни или сиви за всичко останало.

Вижте още: Ето какво правят с непотребния пясък в Германия

В електроцентралата в Магдебург също се рециклира. Когато се почистват парните котли, металът от въглищата се събира с магнити, а остатъчният прах се продава на компаниите, които произвеждат асфалт и така намира нов живот под формата на пътища в страната.

Хамбург е друг град в страната, който внася отпадъци. Той има малък договор с град в Англия да извозва боклука му.

Този недостиг доведе и до поскъпване на тази суровина за електроцентралите. Преди 3-4 години цената на един тон боклук беше 35 долара, докато сега струва между 55 и 80 долара за тон, обясняват от Tolvik Consulting.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg