Германия иска да спира въгледобива и да не губи работни места

1324
Германия иска да спира въгледобива и да не губи работни места

© Pixabay

Експертната комисия на Ангела Меркел, която планира излизането на Германия от въгледобива и използването на въглища, е изправена пред коварен процес по намиране на баланса: как да се спре добива и изгарянето на най-мръсното изкопаемо гориво, без да се напрягат допълнително гласоподавателите във връзка със загубата на работни места.

Днес канцлерът на Германия ще се срещне с управителите на провинциите, в които се добиват въглища, които са част от комисията.

Те разполагат с време до следващия месец, за да обяснят как най-голямата икономика в Европа би трябвало да се откаже от горивото, което все още генерира две трети от електричеството и осигурява заплатите на над 50 000 работници.

Решението за излизане от въгледобива рискува да засили натиска върху християндемократите и социалдемократите, които съставляват коалиционното правителство на Меркел. Партиите ще се борят срещу националистите в три източни провинции, които разчитат на лигнитните въглища за електричество и работни места.

Популистката партия Алтернатива за Германия засилва позициите си в тези региони, като застава срещу прехода на Меркел към добив на енергия от възобновяеми източници.


Забавящата се икономическа дейност засилва напрежението върху политиците на християндемократите и социалдемократите в провинциите Бранденбург, Саксония и Саксония-Анхалт, където ще се проведат местни избори.

Безработицата в източните германски провинции остава на ниво между 6.1 и 6.5% през декември, в сравнение с 4.5 - 4.9 в западните части на страната. Техните управители искат да могат да използват препоръките на комисията, за да отблъснат настъплението на Алтернатива за Германия.

Излизането от въгледобива е вторият икономически катаклизъм за източногерманците от три десетилетия, които трябваше да се справят с безработицата и затварянето на заводи след обединението.

Около 10 800 миньори и служители в електродобива са пряко заети в региони, като Лузатия и Хелмщед, а общо около 50 000 души си изкарват прехраната от изкопаемото гориво, според доклад на Prognos GmbH от юни.

През ноември местните власти в тези провинции са настояли за 60 млрд. евро федерални помощи, освен отпусканите в момента безвъзмездно средства, за да смекчат последиците от излизането от въгледобива, според Bloomberg.

Северен Рейн-Вестфалия иска “над 10 млрд. евро”, за да финансира възстановяването на икономиката си, след като електроцентралите на въглища, собственост на Uniper SE, RWE AG и STEAG, бъдат затворени, заяви икономическият министър на провинцията през миналата седмица.

RWE има около 8 000 служители във въгледобива в провинцията.

Исканията на местните власти получиха своя отзвук в Берлин и Меркел може да създаде 5 000 ново федерални работни места в четирите въгледобивни района, според двама душиь близки до експертната комисия.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg