Германия иска САЩ да се откаже от правото си на вето в МВФ

635
Германия иска САЩ да се откаже от правото си на вето в МВФ

Германия е предложила САЩ да се откаже от правото си да налага вето при важни решения на Международния валутен фонд (МВФ) като в замяна Европа ще приема по-малко право на глас, информира Financial Times.

Предложението, на което, според експерти, САЩ силно ще се противопостави, засяга символичния политически спор за правото на глас и местата в Изпълнителния съвет на МВФ. Пренасочването на надмощието към развиващите се страни е един от централните елементи в опита на страните от Г-20 да направят фонда и други международни институции по-представителни.

Миналия месец САЩ използва процедурна маневра, за да принуди европейските страни да се съгласят с промени в Изпълнителния съвет до 1 ноември. Съветът, който има 24 члена, в момента включва деветима европейци. Водят се и преговори за увеличаване на представеността на развиващите се пазари и особено на Азия.

Тъй като Великобритания, Франция и Германия имат по право места полагащи им се в съвета, това почти сигурно означава, че по-малките европейски страни като Скандинавските държави, Холандия и Белгия да се откажат от места.

В паралелно протичащ процес страните обсъждат тежестта на квотите на гласуване в съвета.

Финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле, предложи вчера Европа да приема да разполага с по-малко места. "Съгласен съм, че представеността на развиващите се страни в съвета трябва да се увеличи с времето и че други страни или региони ще трябва да намалят представеността си," заявява той пред Financial Times.

В замяна, "ние трябва да обмислим намаляване на изискванията за мнозинство при най-важните решения на МВФ така, че в бъдеще да можем да се справяме без блокиращо малцинство от страна на една държава или много малка група от държави".

В момента за важните решения на фонда се изисква супермнозинство от 85% от гласовете, а САЩ разполага със 17-процентен дял. Страните от БРИК групата (Бразилия, Русия, Индия и Китай) също разполагат с достатъчно гласове помежду си, за да блокират решения.

Европейските страни разполагат общо с около 30% от гласовете, което означава, че намаляване на прага на супермнозинството до около 75%, както се предлага от Германия, ще им позволи да блокират решения.

Шойбле заявява, че е информирал и други европейски страни за това предложение, но то не представлява обща европейска позиция.

По-рано тази година Световната банка се съгласи на промени в собствения си борд, за да увеличи представеността на развиващите се пазари.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg