Германия не само плаща за европейската криза, но и печели от нея

903
Германия не само плаща за европейската криза, но и печели от нея

Германия не само плаща огромни суми за спасението на държавите в криза, но и печели добре от сегашната ситуация на европейския пазар. Това показват изчисления на Германския институт за икономика, предаде БНР. Кризата се отразява благоприятно на финансите на германската държава.

Изненадващо, от бурята на финансовите пазари в Европа печелят и обикновените германски потребители. Според изчисленията положителният ефект е предизвикан от ниските лихви, които Германия плаща по заемите си. Тъй като германската икономика се базира основно на износа на продукция, слабото евро я прави изключително конкурентноспособна.

Берлин успява да извлече печалба дори от парите, които взима назаем.

Германските държавни облигации с двегодишен срок в момента имат рендит от минус 0.21%. Който ги търси, плаща, за да ги има. За облигации с 10-годишен срок пък държавата плаща само 1.25% лихва. За сравнение за същия период Италия плаща 5.96%.

Изчисленията показват, че за последните 30 месеца от рефинансиране Германия е спестила над 60 млрд. евро.

Потребителите също печелят от кризата, тъй като тя свали лихвите върху ипотечни кредити с почти 50%. През септември 2008 г. лихвата за покупка на жилище бе 5.24%, а сега е 2.62 %.

Германските банки също не носят само тежкия кръст на кризата, принудени да дават огромни средства за държави в нужда. Тя има положителни страни дори и за тях. Заради стабилността си банките могат да заемат пари от ЕЦБ при лихва от едва 0.75%. За сравнение – лихвата през 2008 г. за тях възлизаше на 4.25 %.

Тежката финансова ситуация определено носи печалба на германските износители. Тъй като германската икономика се базира основно на износа на продукция, слабото евро я прави изключително конкурентноспособна. Машини и техника от Германия струват значително по-евтино, отколкото преди две години. В началото на 2010 г. еврото струваше 1.44 долара, докато сега стойността му е 1.23 долара.

Всичко по темата Дълговата криза

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg