Германия няма да може да надмине Китай по износ

1064
Германия няма да може да надмине Китай по износ

Износът на Германия ще нарастне значително през тази и следващата година. Очакваният ръст през 2010 г. е 11%, а през 2011 г. - 8%. Благодарение на това през 2011 г. германският износ ще нарастне до предкризисните си нива, доближавайки се до рекордната стойност от 984 млрд. евро, която беше регистрирана през 2008 г. Това сочат резултатите от проучване на Асоциацията на германските индустриално-търговски камари (DIHK), проведена сред експерти от 80 германски външнотърговски камари по света.

Въпреки значителния растеж на износа Германия няма да настигне Китай, който от миналата година е най-големият износител в света. Разликата в обема на износа между двете страни дори ще се увеличи спрямо 2009 г., когато Китай изпревари Германия. Прогнозите сочат, че китайският износ ще нарастне с 18% през 2010 г., а през 2011 г - с 15%.

Благоприятни за износа на стоки от Германия са нарастването на световната търговия през тази и следващата година със 7%, повишеното търсене на инвестиционни стоки в развиващите се страни, конюнктурните пакети на правителствата и сравнително слабото евро.

Рисковете за германския износ са свързани преди всичко с развитието на икономиката на САЩ - най-важният търговски партньор на Германия извън Европа, бурното икономическо развитие на Китай, което крие опастност от прегряване на икономиката на страната, намаленото търсене в страните от Еврозоната и намаленото предлагане на суровини.

Според DIHK браншът, в който се очаква най-висок ръст на германския износ, е опазването на околната среда. Около това становище се обединяват всеки четири от пет запитани по време на анкетата. При това тази тенденция се наблюдава във всички географски региони.

Данните от проучването сочат, че най-голям дял от германския износ - 63%, се пада на страните от Европейския съюз. Най-големият вносител на германски стоки сред тях е Франция, чийто внос от Германия ще достигне 85 млрд. евро през 2010 г., следвана от Великобритания и Холандия. Според анкетата нивото на германския износ за България ще остане непроменено през тази година спрямо предходната, а през 2011 г. ще се увеличи с по-вече от 2%.

DIHK прогнозира 15% годишно увеличение на износа на Германия към Турция и към Украйна през 2010 и 2011 г. Асоциацията очаква също така и увеличение на германския износ към Русия в размер на 7% през 2010 г. и 8% през 2011 г.

В световен мащаб САЩ ще запази позицията си на втори по големина търговски партньор на Германия, след Франция. Важно значение за търговията на Германия ще имат също така развиващите се страни, сред които Бразилия, Индия и Китай. След миналогодишния спад в износа на Германия към Южна Африка, който поради кризата достигна 25%, се очаква 35%-но увеличение през 2010 г.

DIHK прогнозира 20% ръст на износа към Тайланд и Филипините, както и 4%-но увеличение на германския износ към Саудитска Арабия.

По отношение на германския внос DIHK прогнозира ръст, който е продиктуван от подобрената конюнктура в страната. Според асоциацията през 2010 и 2011 г. вносът на Германия ще нарастне с почти 10%, достигайки нова рекордна стойност от 808 млрд. евро през 2011 г. При това се очаква Китай да стане за пръв път най-големият износител на стоки за Германия, измествайки Холандия.

 

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg