Германия очаква най-дълбоката рецесия след Втората световна война

1048
Германия очаква най-дълбоката рецесия след Втората световна война

© Pixabay.com

Пандемията от коронавирус ще потопи икономиката на Германия в най-дълбоката рецесия след Втората световна война, заяви в сряда министърът на икономиката Петер Алтмайер, след като правителството намали макроикономическите си прогнози за тази година, съобщава Ройтерс.

"Изправени сме пред големи предизвикателства както в икономическо, така и в политическо отношение", посочи той пред репортери в Берлин, представяйки актуализираната прогноза на правителството за състоянието на най-голямата икономика в Европа.

Управляващите в Берлин намалиха рязко прогнозата си до спад на БВП през 2020 г. с 6,3% спрямо януарската прогноза за растеж от 1,1 на сто. Правителството очаква рецесията да оформи дъно през второто тримесечие, а икономическата активност след това отново да нарасне, но при условия, че бъде избегната втора вълна на коронавирусната инфекция.


За 2021 г. правителството очаква икономиката да отскочи, отбелязвайки растеж от 5,2 на сто. Прогнозите се основават на предположението, че властите в Германия могат постепенно да отменят карантинните мерки, наложени за ограничаване на разпространението на коронавируса.

Алтмайер обаче заяви, че Германия не трябва да бърза да облекчава ограничителни мерки, тъй като това би повишило риска от втора вълна от коронавирусни инфекции, което може да попречи на очакваното икономическо възстановяване през втората половина на годината.

"Само ако премахнем икономическите и социалните ограничения стъпка по стъпка и с чувство за пропорция, можем да започнем с бавното възстановяване през втората половина на годината“, посочи немският икономически министър.

Правителството също така очаква потребителската инфлация да спадне до 0,5% през  2020 г., след което да се възстанови до 1,5% през 2021 г.

Очаква се безработните в страната да се увеличат до 2,62 милиона през 2020 г. от средно 2,27 милиона през 2019 г., като се прогнозира, че броят на хората на намалено или на нулево работно време, попадащи в подпомагащите правителствени схеми за съкратено работно време, ще скочат до 3 милиона.

Относно по-нататъшните подкрепящи мерки, Петер Алтмайер посочи, че правителството обмисля допълнителни мерки за подпомагане на секторите, които са засегнати особено силно, като ресторанти, кетъринг и панаирната търговска индустрия.

Министърът също така очерта плановете на Берлин за посткризисен стимулиращ пакет в подкрепа на икономическото възстановяване, като добави, че правителството желае да подкрепи частното потребление.

Предложенията за стимулиращ пакет, обсъдени от висши членове на управляващата коалиция на канцлера Ангела Меркел, включват и по-голям паричен стимул за закупуване на електромобили. Автомобилната асоциация VDA желае стимулиращите парични инициативи да включват и превозни средства с двигатели с вътрешно горене. Меркел обаче заяви ясно, че иска да съчетае задачата да помогне компаниите да се възстановят от пандемията с предизвикателството да бъдат намалени въглеродните емисии.

Германия вече одобри първоначален спасителен пакет на стойност над 750 милиарда евро за смекчаване на въздействието на епидемията от коронавирус, което наложи правителството да поеме през настоящата година нов дълг за пръв път от 2013 г. насам.

Първият пакет, договорен през март, включва допълнителен бюджет, финансиран с нов дълг за 156 млрд. евро, и стабилизиращ фонд на стойност 600 милиарда евро за предоставяне на заеми за затруднения бизнес и преки участия на държавата в някои структурнозначими компании.

Българският бизнес

Всичко по темата Коронавирусът COVID-19

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg