Германия - страната на старците

1373
Германия - страната на старците

Само 13 на сто от германците са под 15-годишна възраст. По брой на старите хора Германия е на първо място в Европа и на второ в света. Дори и множеството имигранти не помагат - германското общество категорично застарява.

Стари, самотни и немощни хора, общество с все повече възрастни и с все по-малко деца - това е бъдещето на Германия. Статистиците бият тревога: страната застарява, съобщава Deutsche Welle.

"Делът на младите хора в германското общество намалява, делът на възрастните постоянно расте", обобщава председателят на Германската статистическа служба Родерих Егелер. Той подчертава, че тази тенденция е застрашителна за социалните застрахователни системи.

Минусите на дългия живот

Отрицателен рекорд бележат и статистиките за раждаемостта във Федералната република - тя е най-ниската в света. Причина за това обаче е не само ниският брой на ражданията спрямо общия брой на населението.

Влияние оказва и една иначе положителна тенденция, а именно, че продължителността на живота се е удължила. Ако преди 50 години жените са живеели средно 72 години, сега живеят 83 години, а мъжете - съответно 67 и 78.

И прииждащите млади имигранти не могат да преобърнат тенденцията

Към тази тревожна перспектива на нарастване на броя на възрастните и немощни хора и намаляване на броя на младите се прибавя и още един отрицателен елемент - на повсеместната самота. Междувременно две от всеки пет домакинства са на самотници.

На Германия й трябват много повече имигранти

Широко разпространената надежда, че чрез идването на повече чужденци в Германия застаряването на обществото ще може да спре, се оказва напразна.

Според статистическата служба, дори и заселването на повече имигранти в страната няма да подмлади обществото, независимо че средната възраст на пришълците е между 31 и 34 години.

Родерих Егелер предупреждава, че за да се забави наистина застаряването на обществото, притокът на чужденци трябва да е далеч по-голям, отколкото предвиждат и най-реалистичните прогнози.

Стари, самотни, немощни хора, общество с все повече пенсионери, с все по-малко новородени деца и с все по-малко млади хора - такава остава нерадостната перспектива на Германия и занапред.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg