Германската икономика набира сила

2633
Германската икономика набира сила

Индексът на бъдещите бизнес очаквания в Германия за следващите шест месеца, определян от германския институт Zew, се повиши рязко до 52.8 пункта през октомври от 49.6 пункта през септември и при прогнози за запазване без промяна в 49.6 пункта. Това е най-високото ниво на икономическите и бизнес очаквания в Германия от април 2010 година.

Zew индексът на текущите икономически и бизнес условия в Германия обаче се понижи до 29.7 пункта през октомври от 30.6 пункта през септември (най-високо ниво от юни 2012-а година) и при прогнози за повишение до 31 пункта.

От германския икономически институт Zew посочиха, че днешното проучване показва, че икономиката на страната продължава да набира скорост, като отбелязаха, че поне на този етап не се вижда негативно отражение от проблемите с дълговия таван в САЩ. Без наличните проблеми в САЩ икономическото доверие в Германия би трябвало да отбележи по-силно подобрение, заявиха от Zew института.

Именно Zew индексът на текущите бизнес условия е в добра корелация с Ifo индекса на бизнес доверието в Германия, което предполага известно негово понижение през октомври.

Zew индексът за икономическото доверие (за икономическите очаквания) в цялата еврозона се повиши през октомври до 59.1 пункта от 58.6 пункта през предходния месец, докато индексът на текущите бизнес и икономически условия се влоши до -60.9 пункта от -59.7 пункта през септември.

Германският икономически институт отбеляза, че инвеститорите очакват повишение на дългосрочните лихви в САЩ. Според тях рецесията в еврозоната вече достигна своето дъно, а кризата в региона е преодоляна. Добрите предварителни икономически индикатори в еврозоната и Германия са причина за подобрение на бизнес очакванията, показват резултатите от днешното проучване на Zew института.

Според икономистите от Zew института еврото ще се повиши спрямо долара през следващия месец, като мнозина от тях очакват понижение на щатската валута поради бюджетните проблеми в САЩ.

Еврото реагира негативно на смесените резултати от Zew проучването (солиден ръст на бъдещите бизнес очаквания, но влошаване на текущите бизнес условия), като проби под вчерашното дъно около 1 3544 долара, активирайки тънки стопове на "дълги" позиции под 1 3540 нивото, съобщи БНР. Това задълбочи неговото низходящо движение към ново петдневно дъно около 1 3507 долара с поглед към важната зона на подкрепа около 1 3487/85.


Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg