Германските банки с най-голяма експозиция към гръцкия дълг

1562
Германските банки с най-голяма експозиция към гръцкия дълг

Германските банки са били най-големите чуждестранни притежатели на гръцки държавен дълг с облигации на стойност 22.7 млрд. долара през миналата година, информира Bloomberg, позовавайки се на данни на Банката за международни разплащания (БМР).

Това означава, че германските банки ще са вероятен партньор при преговорите за сключване на споразумения за споделянето на тежестта от дълга на страната.

Френските банки, които оглавяват групата гръцки кредитори с цялостна експозиция към Гърция в размер на 56.7 млрд. долара, изостават след германските банки по отношение на държавния дълг с 15 млрд. долара, според доклада от юнския доклад на БМР. Цялостната експозиция на френските банки нараства с 39.6 млрд. долара заради кредитирането на компании и домакинства, основно от страна на Emporiki Bank SA, гръцкото подразделение на Credit Agricole SA. Германските банки нямат големи подразделения в Гърция.

В края на 2010 г. банките от страни, предоставящи данни на БМР, са притежавали гръцки държавни облигации на стойност 54.2 млрд. долара, като 96% от тази сума е притежавана от европейски банки.

Германия и Франция, които съставляват 69% от сумата, могат да бъдат помолени за мнение когато ЕС пристъпи към изпълнението на плановете си да убеди кредиторите на Гърция да се съгласят страната да отложи плащанията си.

ЕС подготвя нов пакет от помощни средства за Гърция, който включва и "доброволно" участие от страна на инвеститорите, след като през миналата седмица ЕС и МВФ одобриха петия транш от помощта за Гърция, която е на обща стойност 110 млрд. евро (161 млрд. долара).

Сред обявените чуждестранни банки с най-голяма експозиция към гръцки държавен дълг са BNP Paribas SA (5 млре. евро), Dexia (3.5 млрд. евро), Commerzbank (3 млрд. евро), Societe Generale (2.7 млрд. евро), ING Groep (2.4 млрд. евро) и Deutsche Bank (1.6 млрд. евро), съобщиха от Goldman Sachs Group Inc. през миналия месец.

Анализатори смятат, че 30-те най-големи кредитори вероятно притежават около две трети от дълга и това би улеснило постигането на прилични резултати при преструктурирането на дълга.

Дългът на Гърция възлиза на 340 млрд. евро, според данни на Bloomberg. Гръцките държавни облигации на стойност 7.4 млрд. евро, притежавани от FMS Wertmanagement GmbH, която се разпорежда с активите на германската Hypo Real Estate Holdings AG, не са включени в данните на БМР, защото FMS не е банка. В данните не влизат и гръцките облигации притежавани от Европейската централна банка, които се оценяват на 50 млрд. евро от Citigroup Inc. Гръцките банки пък притежават около 60 млрд. евро от дълга на страната, според Goldman Sachs.

Разбивката на експозицията по категория на длъжниците, която се публикува за първи път от БМР, показва различия по отношение на експозицията на кредиторите към Гърция и други държави.

Новите данни показват, че структурата на дълга е различна в Португалия и Ирландия, другите две страни от Еврозоната, които получиха спасителни средства от ЕС и МВФ.

Общата чуждестранна експозиция към Ирландия, чиито БВП е наполовина в сравнение с този на Гърция, е три пъти по-голяма и възлиза на 462.3 млрд. долара, според БМР.

Държавният дълг съставлява 4% от общия дълг на Ирландия, в сравнение с 37% в Гърция. Три четвърти от дълга в Ирландия са заеми към компании и домакинства, особено от страна на британски банки, чиято експозиция възлиза на 112.4 млрд. долара. Ирландските банки са взели от чуждестранни банки 85.1 млрд. долара назаем, като германските банки отново са били най-големите кредитори.

Португалското правителство дължи 34.6 млрд. долара, основно на банки в Испания, Германия и Франция, като всяка от страните съставлява около една четвърт от общата сума. Испански банки са осигурили повече от половината от общо 124.4 млрд. долара, с които са кредитирани португалски компании и домакинства.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg