Германците все повече предпочитат органичните вина

801
Германците все повече предпочитат органичните вина

Германските потребители все повече предпочитат органичните вина, най-голям производител на които в Европа е Италия. Консервативните германски винопроизводители обаче се опитват да наваксат, предаде ДПА.

Панаирът за органични храни BioFach, който бе открит в четвъртък в германския град Нюрнберг, се определя като водещото световно изложение за органични вина. Във форума участват 366 фирми от 21 държави, предлагащи дегустации на търговците, припомня БТА.

Италия е представена от 42 фирми, следвана от Испания с 38 компании, Франция и Австрия - с по 26. По-малък брой са представителите от Гърция, Португалия, Швейцария, Чили и Южна Африка.

За производството на органично вино при отглеждането на лозята не се използват никакви пестициди срещу насекоми, плевели и плесени - най-големия враг на винарите. Борбата с тези вредители се води с "естествени" вместо със синтетични продукти. Освен това производителите на органични вина се стремят да използват далеч по-малко минерални торове, отколкото техните колеги.

"Използваме продукти, които правят вината по-устойчиви спрямо вредителите и употребяваме органични пестициди", обясни Йохан Шнел, президент на Ecovin - германска асоциация на 80 компании за винопроизводство, използващи екологични методи.

В Европа като цяло само 4 процента от площите, засадени с лозя, се обработват с органични методи. Италия е на първо място по приложение на органични методи с 30 000 хектара лозя. Франция и Испания обработват двойно по-малко такива площи.

Германия, изявена страна в производството на вино въпреки северното си географско положение, има само 2800 хектара лозя за производство на органични вина. Все пак на Нюрнбергския панаир присъстват 52 германски "еко" винопроизводителни компании.

Основната част от продажбите на вино в Германия се извършва от веригите супермаркети. Винарите, снабдяващи търговците, бяха изненадани от увеличеното търсене на "еко" вина напоследък. Ниските цени на органичните вина от Италия и Испания водят до понижение на началните цени на продукта, отбелязва ДПА.

Рандолф Кауер, единственият германски професор по отглеждане на лозя за производство на органични вина, преподава винарство в Техническия университет във Висбаден. Той е на мнение, че много германски винари са силно заинтересовани да започнат да произвеждат "еко" вина.

Одобреното от германското правителство лого за местно отгледани органични продукти е от голямо значение, тъй като купувачите вече могат да преценят от пръв поглед в супермаркета какво точно купуват. Факторът, свързан с престижа, също оказва въздействие и някои от най-известните винопроизводители в Германия, членове на Съюза на германските винени компании (Verband Deutscher Pradikatsweinguter - VDP), пускат на пазара техни собствени органични продукти на високи цени.

"Елитът определя тенденциите за останалите от индустрията", посочи Кауер.

Стандартите на ЕС за органичното вино в момента се отнасят единствено до условията, при които растат лозята. Не по-късно от следващата година обаче един нов стандарт може да определя правилата за това как да се обработва гроздето, как да ферментира и как да се бутилира виното без да се използват синтетични материали.

Шнел твърди, че не е трудно да се отглеждат лозя без пестициди и пораженията върху гроздето да не бъдат много по-големи, отколкото при конвенционалните методи. Все пак той добави, че производителят на органично вино трябва да знае доста повече за отглеждането на гроздето, посочва ДПА.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...