Гладът за приятни изненади ражда разочарования на Уолстрийт

1479
Гладът за приятни изненади ражда разочарования на Уолстрийт

Въпреки че щатският фондов пазар прекара по-голямата част от четвъртъка на негативна територия, в края на сесията оптимизмът отново покълна, като инвеститорите впериха поглед в очаквания в петък доклад за потребителското доверие и разходите на домакинствата. S&P 500 не успя да прескочи на зелено, но сините чипове в крайна сметка отбелязаха макар и скромен ръст.

Остава под въпрос обаче дали най-успешното първо тримесечие от 1998 г. насам няма да завърши с горчива нотка, тъй като изминалата сесия доказа, че прекалено високите очаквания водят до разочарования.

Данните за щатската икономика, публикувани в четвъртък, бяха задоволителни, но инвеститорите, които градяха надежди, че статистиката ще продължи да ги изненадва приятно, реагираха негативно на докладите.

През последното тримесечие на миналата година брутният вътрешен продукт на страната се е покачил с 3%, обяви Търговското министерство. Резултатът бе най-силният от второто тримесечие на 2008 г. насам, но не се оказа достатъчен за инвеститорите, които се надяваха ревизираната стойност да е с 0.2 процентни пункта по-висока.

Рекордното намаление на броя на подадените молби за помощи за безработни също не утоли глада за приятни изненади. Наистина, регистрираният спад през миналата седмица от пет хиляди до 359 хиляди отново бие рекордите, но икономисти очакваха още по-силно намаление до 350 хиляди.

Отделно, производствената активност в региона на Канзас Сити забави ръста си през март, отчасти поради поскъпването на горивата. Индикаторът, изготвян от Федералния резерв, падна до 9 пункта през март спрямо осем месечния максимум от 13 пункта, достигнат през февруари.

И след като щатската икономика изглежда подлъга оптимистите да хранят твърде розови очаквания, обещанията, че най-тежките дни от европейската дългова криза са зад гърба ни, може също да се окажат празна надежда. Рейтинговата агенция Standard&Poor’s предупреди, че Гърция може отново да преструктурира дълга си.

Страховитото пророчество удари банковия сектор, като The KBW Bank Index падна с 1.1%, и само една от 24-те позиции, включени в индикатора, бе пожалена от низходящата тенденция. Bank of America отстъпи с 2.3% до 9.53 долара, а Citigroup – с 1.5 на сто до 36.51 долара.

Сред най-зрелищните понижения за деня бе позицията на Best Buy, чиито акции се сринаха със 7% до 24.77 долара. Инвеститорите побързаха да се оттеглят от търговската верига след новината, че слабите продажби ще принудят доставчика на потребителска техника да затвори 50 магазина. За да снижи разходите си, дружеството ще насочи усилията си към онлайн продажбите и ще съкрати персонал.

Най-големият щатски производител на поташ Mosaic Co. падна с 5.1% до $55.27, след като печалбите на акция за тримесечието, приключващо в края на февруари, се стопиха до 64 цента на акция, спрямо 1.21 долара година по-рано.

Сред добрите новини за деня обаче се наредиха някои знакови сини чипове, като Alcoa напредна с 2% до 10.03 долара, Caterpillar – с 1.7% до 106.02 долара, а Coca-Cola – с 1.6 на сто до 73.81 долара.

Фаворит на S&P 500 бяха Red Hat, които скочиха с 20% до 12 годишен рекорд от $61.43. Компанията обяви, че е приятно изненадана от търсенето на своя софтуер Red Hat Enterprise Linux, а печалбите за текущата фискална година ще надминат очакванията и ще достигнат 1.20 долара на акция.

Здравеопазването бе сред най-силно представилите се сектори за деня, възползвайки се от надеждите, че Върховният съд ще отхвърли някои аспекти от предлаганите от правителството реформи. Акциите на Aetna Inc. поскъпнаха с 6.5% до 49.56 долара, а на UnitedHealth Group Inc. – с 4.8% до 58.11 долара.

Illumina Inc. напреднаха с 5.1% до 52.40 долара, след като Roche Holding AG вдигнаха враждебната си оферта за придобиване на компанията с 15% до около 6.7 млрд. долара Collective Brands Inc. се вдигнаха с 8.4 на сто до 19.99 долара. Южно корейската верига за облекла E-Land Group заяви, че обмисля покупката на дружеството, което е собственик на веригата Payless ShoeSource.

Въпреки възроденият оптимизъм в последните минути от сесията в четъртък, S&P 500 не успя да премине на позитивна територия и приключи с понижение от 0.2% до 1 403.28, но все пак заличи част от загубите, достигащи до 1%. Dow Jones Industrial Average направи скромна крачка напред от 19.61 пункта, или 0.2% до 13 145.82, прекратявайки спада си за деня, който по едно време възлезе на 94 пункта. Технологично ориентираният Nasdaq Composite отстъпи с 9.6 пункта, или 0.3%, до 3 076

Източник: Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояне и в резултат на направените инвестици могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас