Глобалните разходи за въоръжаване достигат близо 2 трлн. долара

571
Глобалните разходи за въоръжаване достигат близо 2 трлн. долара

© Pixabay

Разходите за въоръжаване в световен мащаб отчитат ръст от 2.6% през 2020 г. и достигат 1.981 трилиона щатски долара.

Това се посочва в последния доклад на Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI).

Увеличението от 2.6% идва на фона на икономическия спад от 4.4 на сто през последната година, който беше предизвикан от пандемията от COVID-19.

В резултат на това делът на военните разходи в глобалния вътрешен продукт достига средно ниво от 2.4%, в сравнение с 2.2% през 2019 г. Това е най-силното годишно нарастване от финансовата криза през 2009 г. насам.


Въпреки глобалното нарастване на разходите за въоръжаване, някои държави предприемат ограничения на своите военни бюджети в отговор на кризата, предизвикана от пандемията.

Страни, като Чили и Южна Корея, отложиха във времето част от планираните разходи по това перо, а Бразилия и Русия са похарчили значително по-малко от планираното за 2020 г., отбелязват от SIPRI.

"Като цяло можем да кажем, че COVID-19 не се отрази сериозно на глобалните разходи за въоръжаване. Сега остава да видим дали тези нива ще се запазят и във втората година на пандемията", казва анализаторът на организацията Диего Лопес да Силва.

Сред държавите, които отчитат най-силен ръст на военните разходи през 2020 г., са Съединените американски щати. Там увеличението е с 4.4% спрямо 2019 г. САЩ остават начело на световната класация по размер на военните разходи с дял от 39% от всички поръчки за доставка на оръжия.

2020 е третата поредна година, в която страната увеличава разходите си за въоръжаване, след като в предходните 7 години тя регистрираше устойчива тенденция на спад, припомнят от института в Стокхолм.

"Последните увеличения на разходите са насочени най-вече към инвестиции в научни разработки и развойна дейност, както и към някои дългосрочни проекти, като модернизирането на американския ядрен арсенал", казва Александра Маркщайнер от екипа на SIPRI.

По думите ѝ това се дължи главно на политиката на предишния американски президент Доналд Тръмп, който си беше поставил като приоритет засилването на военните способности на страната.

Пощальони дават началото на американската гражданска авиацияАмериканската авиация започва развитието си в началото на миналия век, но основната ѝ задача по онова време не е била да превозва пътници, а писма

В Китай военните разходи през 2020 г. нарастват за 26 поредна година. Те са вторите по големина в света и възлизат на 252 милиарда долара, което представлява ръст от 1.9% на годишна база и 76% за последното десетилетие.

Делът на военните разходи в китайския БВП не се увеличава, въпреки номиналното им повишение. Това се дължи на факта, че Поднебесната империя беше единствената голяма икономика, която не отчете спад през последната година.

За Китай основен приоритет си остава "наваксването" на военните способности спрямо стратегическите конкуренти и най-вече САЩ.

В почти всички държави от НАТО делът на военните разходи в БВП се увеличава през 2020 г. В 12 от тях те са над поставената дългосрочна цел от 2%. През 2019 г. само 9 държави от Алианса покриваха това условие, припомнят от SIPRI.

В Русия разходите за въоръжаване се увеличават с 2.5% през 2020 г., до 61.7 милиарда долара. Страната регистира втора поредна година на нарастване на военния си бюджет, но въпреки това той е с 6.6% по-нисък от първоначално планираното. 

В държавите от Близкия изток разходите за въоръжаване намаляват с 6.5% на годишна база, до 143 милиарда долара. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg