Глобалният дълг достигна рекордните 305 трлн. долара

1002
Глобалният дълг достигна рекордните 305 трлн. долара

© Pixabay

Глобалнят дълг достига рекордните 305 трлн. долара през първото тримесечие на 2022 година. Двете най-големи икономики в света - САЩ и Китай са взели най-много нови заеми, показват данните на Института за международни финанси (IIF), цитирани от Ройтерс.

Дългът на Китай се е увеличил с 2.5 трлн. долара през първото тримесечие, а на САЩ - с 1.5 трлн. долара. Общият дълг в еврозоната пък е намалял за трето поредно тримесечие.

Анализът на IIF показва още, че много държави навлизат в цикъла на затягане на паричната политика, воден от Федералния резерв на САЩ, с високи нива на дълга, деноминиран в долари.


"Тъй като централните банки продължават да затягат паричната и лихвената си политика с цел ограничаване на инфлационния натиск, по-високите разходи по заемите ще засилят уязвимостта на дълга“, се казва в доклада на IIF.

От началото на годината досега доходността по 10-годишните държавни ценни книжа на САЩ се е повишила с около 150 базисни пункта, като по-рано този месец достигна най-високите нива от 2018 г. насам.

Корпоративните задължения извън банките и държавните заеми са основният двигател на ръста на заемите, като дългът извън финансовия сектор нараства през първото тримесечие до над 236 трлн. долара и е с около 40 трлн. долара по-голям отколкото преди две години, когато избухна пандемията от COVID-19.

През същия период държавният дълг в световен план е нараснал по-бавно, но с нарастването на разходите по заемите заради по-високите лихви, държавните баланси остават под натиск, предупреждават експертите на IIF.

Лекторите на Шумът на парите: Емрах СазакУстойчивото бъдеще - възможност или предизвикателство за бизнеса?

 

"Тъй като нуждите от държавно финансиране все още надвишават нивата отпреди пандемията, по-високите цени на суровините биха могли да принудят някои страни да увеличат още повече публичните разходи, за да предотвратят социални сътресения. Това може да е по-голям проблем за нововъзникващите пазари, които имат по-малки фискални възможности“, се посочва в доклада на институцията.

Липсата на прозрачност също се превръща в тежест за развиващите се пазари, където общият дълг се приближава до 100 трлн. долара спрямо 89 трлн. долара преди година.

"Липсата на навременно оповестяване на задълженията по публичния дълг, много ограниченото покритие на условните задължения и широкото използване на клаузи за поверителност са основните пречки, причиняващи асиметрия на информацията между кредитори и длъжници“, се казва още в доклада на IIF.

Съотношението на глобалния дълг към БВП обаче е спаднало през първото тримесечие на 2022 г. до 348%, което е с около 15 процентни пункта под рекорда, поставен преди година.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

ИЛИЯ ВЪЛКОВ YULL BROWN
# 0
19:05 | 18 May 2022
КРАЙ НА МИЗЕРИЯТА !!! БЪЛГАРСКА ЕВТИНА ЕНЕРГИЯ С “БУЛГАР БРАУН ГАЗ“ “ТЕХНОЛОГИЯ ЗА БРАУНОВ ГАЗ И ПОЛИМЕТАЛИ ОТ МОРСКА ВОДА “ ОТ ИНЖ. ЧАВДАР КАМЕНАРОВ И ИНЖ. ПЛАМЕН КАМЕНАРОВ !!! ИЗЛИЗА ЧИСТА ПИТЕЙНА ВОДА !!! ОСВЕН ТОВА БРАУНГАЗ УНИЩОЖАВА БИТОВИ И РАДИОАКТИВНИ ОТПАДЪЦИ !!!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg