Глобалният пазар на фалшиви стоки достига 750 млрд. долара

1210
Глобалният пазар на фалшиви стоки достига 750 млрд. долара

Опасността от ментета вече не се ограничава само до предлагане на „луксозни" стоки и аксесоари по уличните сергии с часовници Rolex или евтини чанти Louis Vuitton. Глобалният пазар на фалшиви стоки, достигащ 750 млрд. долара, се развива и усъвършенства до дотам, че днес постепенно обхваща най-различни индустрии като автомобилостроене, козметика и информационни технологии.

Според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (Organization for Economic Cooperation and Development - OECD) почти няма страна пощадена от незаконното производство и продажба на стоки. Като това има негативно влияние не само върху излъганите купувачи, но и върху икономика на страните като цяло. Глобалните икономически последствия са по-ниски приходи от данъци и загуба на работни места. Смята се, че само в рамките на държавите в Г20 около 2.5 млн. човека са изгубили работните си места, благодарение на действията на фалшификаторите.

Присъщата за фалшификатите е и опасност за здравето на клиента и вредата върху уредите, произтичащи от използването на нискокачествени суровини, както и от слабия качествен контрол или пълната му липса. Само в рамките на страните-членки на Г20 са отчетени загуби от 100 млн. евро за допълнителни здравни разходи, причинени от фалшиви стоки.

Световни консорциуми като „Бизнес усилия за прекратяване на фалшифицирането и пиратството" (Business Action to Stop Counterfeiting and Piracy BASCAP) обединяват общия опит и стремежи на водещите глобални марки с цел да образоват бизнес компаниите и обществото в световен мащаб за опасността от ползването на ментета. Организацията си сътрудничи с международни и местни институции, за да могат те да заловят производителите на фалшификати и да спрат тяхната дейност.

HP е активен член на BASCAP, като според компанията фалшификатите отговарят за 8% от пазара на консумативи в региона на Европа, Африка и Близкия Изток (EMEA), който е на стойност близо 30 млрд. евро.

През 2009 г. HP инициира изземването на около 2 млн. фалшиви консуматива в EMEA, което е почти двойно в сравнение с предишната година.

От ноември 2009 г. НР и местните органи са иззели 271 989 фалшиви консуматива и компоненти за тяхното производство само в Централна и Източна Европа. През този период НР е подала над 50 сигнала и е провела повече от 43 разследвания, от които 13 са приключили с действия на органите на реда.

Според данни на българското централното митническо управление, през 2008 г. и 2009 г. митническите органи са задържали общо 2261 броя тонерни касети и мастилници за принтери на различни световни марки.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg