Глобалното затопляне се развива с три пъти по-високи темпове от прогнозите

719
Глобалното затопляне се развива с три пъти по-високи темпове от прогнозите

Глобалното затопляне се развива с три пъти по-ускорени темпове от най-песимистичните прогнози, сочи публикувано изследване на щатската национална агенция на учените.

Арктичните ледове се топят три пъти по-бързо от прогнозите, а нивото на световния океан се увеличава два пъти по-бързо от предходните прогнози, разкри още направеното изследване.

Данните от изследването са критични и трябва да доведат след себе си по-строги мерки за справяне с глобалното затопляне на следващата среща на страните от Г-8, коментират специалисти.

Според изследването емисиите въглероден диоксид се повишавали с около 3% годишно през настоящото десетилетие, в сравнение с едва 1.1% през 90-те години, което превишава и най-песимистичните прогнози.

То е посочило още, че около три четвърти от повишените вредни емисии на газове в основата на глобалното затопляне са дошли от развиващите се страни и особено от Китай.

Китай обаче се дистанцира от действия за рязкото им понижаване, заявявайки, че подобни действия биха застрашили икономиката на страната, а на човек от населението й се пада едва една шеста от средните за човек от населението вредни емисии в САЩ.

Изследването сочи още, че арктичните ледове са се повишавали със 7.8% за десетилетие през последните 50 години, на фона на компютърния симулативен модел на IPCC, според който намаляването им е едва с 2.5% на десетилетие.

През март ЕС постигна споразумение по „амбициозни и реализуеми" цели, свързани с климатичните промени и енергийните нужди.

Приетият план цели намаляване на вредните емисии с най-малко 20% под нивата от 1990 г. в периода до 2020 г.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg