Годишната реч на Обама пред Конгреса

636
Годишната реч на Обама пред Конгреса

В годишната си реч пред Конгреса за състоянието на Съюза президентът на САЩ Барак Обама говори по темите на икономиката, създаването на нови работни места, реформите във финансите и здравеопазването, климатичните промени, по темите за Ирак, Афганистан, Иран и Северна Корея, както и за необходимостта от пълно ядрено разоръжаване.

"Най-лошото от кризата отмина, но щетите още са тук", подчерта Обама, който постави заетостта в центъра на приоритетите на своето правителство. Американският президент предложи нов закон за заетостта, както и да бъдат използвани върнатите 30 млрд. долара от големите банки за подпомагане на малките.

"Заетостта трябва да е в центъра на нашите приоритети за 2010 г. Предлагам да вземем 30 млрд. от върнатите от Уолстрийт и да ги използваме, за да подпомогнем близките банки да предоставят на малките предприятия кредитите, от които те се нуждаят, за да оцелеят", каза Обама, наричайки малките и средни предприятия "двигател на създаването на работни места".

"Искам да видя закон за заетостта на бюрото си незабавно!", заяви Обама, изтъквайки, че целта е да бъдат създадени 1,5 млн. работни места само до края на 2010 г.. "Хората са без работа, те страдат. Те се нуждаят от нашата помощ", каза президентът, който, освен всичко останало, се обяви за допълнително намаляване на данъците на средната класа.

Обама смята чрез специален президентски указда да създаде комисия, която да си бори за намаляване на бюджетния дефицит, подчертавайки твърдостта си по отношение на финансовата реформа.

Той каза също, че администрацията му не възнамерява да наказва "прегрешилите" банки, но че ще отхвърли всеки закон за финансовата реформа, счетен за "слаб". Президентът се обяви за нови финансови правила на Уолстрийт, за затягане на финансовата дисциплина, за да може да бъде "запушена фискалната дупка", отворила се в бюджета. В това отношение той отбеляза предложението за замразяване на вътрешните разходи за 3 г., за да може да бъде овладян дефицитът, който трябва да бъде редуциран до разумни нива в рамките на 10 г.

"Ще връщам на законодателите всеки закон, който ми бъде представен, неиздържал теста на истинската финансова реформа. И демократи, и републиканци трябва да загърбят партизанщината, тъй като страната не може да си го позволи, те трябва заедно да работят за излизане на страната от кризата". Президентът засегна и болната тема за рискуващите да останат без дом заради лошите ипотеки негови сънародници. "Ще направи всичко възможно да ускоря рефинансирането на ипотеките, така, че собствениците на жилища да могат да ги запазят", обеща той.

Президентът на САЩ увери, че няма да отстъпи от намеренията си за здравна реформа, като призова Конгреса също да не отстъпва. Обама изрази и волята си да види "износът от страната му да се удвои в следващите 5 г."

По отношение на Ирак Обама заяви, че войната там "свършва" и че американските части се връщат у дома. "Започвайки война срещу "Ал Кайда", ние оставяме Ирак на неговия народ по един отговорен начин", каза Обама, отбелязвайки, че като кандидат-президент е обещал да сложи край на тази война - и го изпълнява сега като президент.

"Всички наши бойни части ще бъдат изтеглени от страната до края на месец август", увери той, потвърждавайки срока, анонсиран от неговата администрация - края на 2011 г. "Ще подкрепим иракското правителство, мира и просперитета в региона. Но не се заблуждавайте: тази война свърши и нашите войници се връщат у дома!"

По отношение на Афганистан Обама заяви, че въпреки трудностите, "вярва в крайния успех" там. Същевременно той заплаши Иран и Северна Корея с "по-сериозни последици", ако властите в Техеран и Пхенян продължават да не се съобразяват с поетите задължения, опитвайки се да се сдобият с ядрено оръжие. "Международната общност е все по-единна и Ислямска република Иран - все по-изолирана.

Същото се отнася и до Сверна Корея". В този ред на мисли Обама изтъкна необходимостта от всеобщо ядрено разоръжаване - въпрос, който ще бъде дискутиран от 44 държави на среща във Вашингтон в периода 12-13 април. Обама говори и за климатичните промени, отбелязвайки, че САЩ се нуждаят от законопроект в това отношение, какъвто той "няма търпение" да види вкаран за обсъждане в Конгреса.

Като цяло, американският държавен глава призна, че първата година от управлението му е била съпътствана от множество трудности. "Всяка сутрин обаче се събуждам с ясното съзнание, че тези трудности не са нищо с трудностите, изпитвани от американските семейства по цялата страна", отбеляза той. "Но аз няма да се откажа! Ще продължа да работя за осъществяването на мечтата, за това страната да възстанови своята мощ".

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg