Goldman Sachs прогнозира икономически растеж в еврозоната от 2.6 на сто през 2007 г.

438
Goldman Sachs прогнозира икономически растеж в еврозоната от 2.6 на сто през 2007 г.

Темповете на растежа в еврозоната през 2007 г. ще бъдат 2.6 на сто, а през 2008 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на страните, въвели единната европейска валута, ще се увеличи с 2.3 на сто. Такава е прогнозата на американската инвестиционна банка Голдман Сакс (Goldman Sachs). В съобщението на банката, цитирано от К2Капитал, се посочва, че оценката може да бъде преразгледана в края на август, когато бъдат получени данни за нарастването на БВП на Германия.

Доста дълго време анализаторите на Голдман Сакс предвиждаха, че темпът на растежа в еврозоната през четвъртото тримесечие на 2006 г. от 0.9 на сто трябва да стане пик в европейския икономически цикъл. След това, според предвижданията им, икономическият растеж трябваше постепенно да се забави.

Най-новата оценка на американската банка сочи, че тя се придържа към тази позиция. Освен това Голдман Сакс не изключва вероятността отслабването на темпа на нарастване на БВП да се ускори. В същото време експертите на банката не виждат някакви "умерени рискове за спад" на европейския икономически растеж.

Според официалните предварителни данни на статистическата агенция на ЕС - Евростат, публикувани в началото на миналата седмица, БВП на еврозоната през второто тримесечие на тази година се е увеличил с 0.3% в сравнение с първото. На годишна основа увеличението е 2.5 на сто. За сравнение през първото тримесечие на годината икономиката на еврозоната е постигнала растеж от 0.7 на сто спрямо предходните три месеца и от 3.1 на сто спрямо същото тримесечие година по-рано.

Анализаторите на Голдман Сакс определят тези данни на Евростат като "мрачни" и прогнозират, че те ще бъдат преразгледани към повишение.

Има вероятност Голдман Сакс да преразгледа собствената си прогноза за растежа в еврозоната до 2.5 на сто за тази година и до 2.0 на сто за идната година заради сътресенията, преживявани напоследък от пазарите.

Анализаторите на американската инвестиционна банка все така очакват ръководството на Европейската централна банка (ЕЦБ) на заседанието си през септември т.г. да затегне паричната си политика. В същото време, специалистите на банката не са толкова уверени, че ЕЦБ ще прибегне до още едно повишаване на основната лихва през декември, за да стигне тя 4.5 на сто. От юни т.г. основната лихва на ЕЦБ е 4.0 на сто.

През последните седем дни ЕЦБ и други централни банки на редица страни инжектираха в банковата система свежи пари, опитвайки се по този начин да смекчат напрежението на кредитните пазари в еврозоната. Голдман Сакс оценява действията на ЕЦБ като съответстващи на ситуацията.

Анализаторите на банката прогнозират, че ЕЦБ ще продължи да действа по тази схема при необходимост, за да гарантира стабилността на функционирането на евро пазара.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg