Големи инвеститори изтеглят парите си от Европа

1222
Големи инвеститори изтеглят парите си от Европа

Суверенният фонд на Норвегия, чиито активи възлизат на 610 млрд. евро, постепенно намалява дела на европейските облигации в портфейла си и увеличава вложенията си на развиващите се пазари.

Според специалистите това свидетелства за спад на доверието на инвеститорите в европейските държавни облигации, независимо от заявленията на лидерите на ЕС за завършване на острата фаза на дълговата криза, съобщава РБК Daily.

Според официалното изявление на Суверенния фонд на Норвегия делът на европейските вложения в неговия портфейл, включително ценни книжа с фиксирана доходност и недвижими имоти, ще бъде намален от 54% на 41%.

В същото време делът на ценните книжа на развиващите се пазари ще бъде увеличен от шест на десет процента, в Азиатско-Тихоокеанския регион от 11 на 19 процента, в Америка и Африка от 35 на 40 процента.

Намаляваме дела на нашите европейски активи, тъй като в световното икономическо развитие настъпват промени и те трябва да намерят отражение в нашата стратегия“, потвърди министърът на финансите на Норвегия Сигбьорн Йонсен. Промените в портфейла ще бъда постепенни, подчертават от ръководството на Фонда, в който постъпват националните валутни активи, получени от продажбата на петрол и газ.

Норвежкият суверенен фонд е един от най-големите в света и демонстрира достатъчно добра доходност дори и в разгара на дълговата криза в Европа, като средната доходност през четвъртото тримесечие на 2011 г. бе 4.4%, а за цялата 2011 – 2.5%.

Новият цикъл от кризата в Европа- фактическото навлизане в рецесия, накара норвежците да преосмислят стратегията си в региона.

Европейската комисия очаква БВП на Еврозоната да се съкрати през 2012 г. с 0.3%, а на този фон за суверенните инвеститори по-привлекателни стават азиатските пазари и пазарите на развиващите се страни.

Всичко по темата Дълговата криза

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Atena
# 0
03:05 | 12 May 2012
Why do I bother callnig up people when I can just read this!
baihui
# 1
21:04 | 2 April 2012
ot levia ta b desnia kra4ol - pazara e parshiv, kadeto i da otidat pak shte zagepiat bradvata
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...