Големите държави се въздържат от търговски войни

1578
Големите държави се въздържат от търговски войни

Води се търговска война, каквато не е имало досега. Страховете, че дълбоката световна икономическа криза ще засили протекционистките мерки, не се потвърдиха, показва голямо изследване, направено по поръчка на водещите индустриални държави от Г-20, се казва в коментар на "Вашингтон Таймс".

Според него от септември м. г. САЩ и техните основни търговски партньори са намалили рязко убиващите търговията ограничения, въпреки силния политически натиск в страната. "Повечето държави членки на Г-20 продължават да ръководят успешно политическия процес на запазване под контрол на вътрешния натиск за приемане на протекционистки мерки, въпреки трудната среда за някои от страните, в които нивата на заетостта и възможностите за намиране на нова работа намаляват", посочват авторите на доклада.

Въведените рестрикции са "концентрирани в сектори, които вече са относително силно защитени като добива на минерали, текстилната индустрия и металургията", допълват те. Със задълбочаването на глобалната криза през 2008 и 2009 г. много икономисти се опасяваха, че може да избухне съвременна търговска война, подобна на увеличаването на тарифите и на вносните квоти, характерно за Голямата Депресия през 30-те години на миналия век, когато мерки като законът "Хаули Смуут" в САЩ доведоха до сриването с над 50% на световната търговия.

Този път държавите предприеха значително по-сдържани действия. Склонността към протекционизъм през последните шест месеца намаля, след като икономиките на повечето държави започнаха да нарастват отново след най-дългата, най-дълбоката и най-обхватната световна криза от Голямата депресия насам.

Изследването може да е добра новина за световната икономика, която набира нова сила с по-малко нови бариери за търговия и тарифи за преодоляване в момент, когато основните търговски сили се борят да завършат изпадналия в застой кръг в Доха, глобалните преговори по който навлязоха в деветата си година.

Изследването беше публикувано в понеделник от Световната търговска организация (СТО). То е координирано с анализите от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и ООН. "От септември 2009 г. прибягването към нови търговски рестрикции от членовете на Г-20 е по-малко изразено", отколкото в предишните 12 месеца, показва изследването.

Г-20 включва водещите западни индустриални демокрации и основните развиващи се страни като Бразилия, Русия, Китай, Индия и Южна Корея. СТО изчислила, че ограничителните мерки, въведени от 1 септември, покривали 0.7% от вноса на Г-20 или 0.4% от общия световен внос. За сравнение приетите в предишния период търговски рестрикции са се отнасяли за два пъти по-голяма част от търговската дейност - 1.3% от вноса на Г-20 или 0.8% от общия световен внос.

Администрацията на Обама и доминираният от демократите Конгрес бяха критикувани заради липсата на ентусиазъм за сключване на договори за свободна търговия и на по-голяма готовност за ограничаване на вноса спрямо политиката на администрацията на Джордж Буш. Договорите за свободна търговия с Южна Корея, Колумбия и Панама са блокирани в Конгреса, откакто Обама дойде на власт миналата година.

"Това забавяне на приемането на договорите намалява доверието в САЩ по света не само икономически, но и геополитически", заяви сенатор от Републиканската партия Чарлз Грасли от щата Айова в присъствието на главния търговски представител на САЩ Рон Кърк. "На първо място това създава известно объркване що се отнася до търговските инициативи на администрацията", допълва сенатор Грасли.

Някои конгресмени от Демократическата партия, много по-скептично настроени към предишни договори за свободна търговия, неотдавна призоваха за прекратяване на Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА) с Канада и Мексико.

В доклада на СТО е даден пример със САЩ заради наложени ограничения на внасяните от Китай дрехи и гланцирана хартия, провеждането на антидъмпингови разследвания във връзка с вноса на стоманени ключалки и на стоманени тръби от Китай, усложняването на участието на Канада в договори за доставки и удължаването на помощта за финансовите институции чрез спасителния план от 700 милиарда долара.

Но анализите на СТО показали, че никакви значителни мерки за ограничаване на търговията не са били приети през последните шест месеца, въпреки че държавите продължават да се намесват в сектора на транспорта и финансовата индустрия, които продължават да получават държавна помощ.

Global Trade Alert, независима контролна организация, публикува значително по-песимистичен доклад за протекционизма миналия месец. "Стабилизацията не сложи край на протекционизма", заяви координаторът на организацията и специалист по търговията Саймън Евънет. "Правителствата на държавите членки на Г-20 са отговорни за по-високия брой протекционистки мерки след началото на стабилизирането на икономиката", допълни той.

Евънт обаче не прогнозира търговска война. Въпреки че степента на протекционистките мерки остава дискусионен въпрос, това не се отнася за тенденцията в световната търговия. Обемът на световната търговия нарасна с 4.8% през декември след увеличението от 1.1% през ноември, според данните на CPB Netherlands Bureau for Economic Policy Analysis. Растежът през декември беше най-големият от началото на воденето на месечна статистика през 1991 г.

През 2009 г. търговията е намаляла с 13.2%, показват данните на холандския институт. След растежа през декември световната търговия продължава да е с 8% под пика си през април 2008 г., но с 15% над най-ниската си точка през май 2009 г.

Обама ще посети Азия по-късно този месец, за да представи най-важната си търговска инициатива до момента, Споразумението за Транс-Тихоокеанско стратегическо икономическо сътрудничество.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg