Големите европейски компании обръщат гръб на американските борси

481
Големи компании, най-вече от Европа, обръщат гръб на американските фондови борси, пише USAToday.com. Bayer, British Airways, BASF, Ducati и Royal Ahold се сбогуват с американския фондов пазар и с американските си депозитарни разписки.

Преди време търгуването на американска борса носеше състояние на компаниите, но това вече не е толкова привлекателно за тях, поради вялата търговия по позициите им и това, че да се листнат на борсата в САЩ излиза доста скъпо.

Тази година 34 чуждестранни компании са били отписани от Ню Йоркската борса, а девет други са заявили подобни планове. В същото време само 21 чужди компании през годината са изявили намерение да се листнат на NYSE. Други 20 компании планират да напуснат Nasdaq или вече са го направили.

Причините за това според USAToday са следните:

- Процедурите по делистване от американските борси са по-лесни. През март бе улеснено делистването на компании, чийто среден дневен оборот от търгувани акции е бил по-малък от 5% от средния оборот на компанията на други борси в последните 12 месеца. Тази промяна в правилата бе извинението, което много дружества чакаха.

- Слаб интерес към тях и следователно слаба ликвидност на чуждестранните емисии.

- По-атрактивни борси извън САЩ. Набирането на капитал на чуждестранните борси става все по-лесно. Благодарение на онлайн търгуването за американците е вече също толкова лесно да търгуват на чуждите борси, колкото на NYSE или Nasdaq.

- Високи такси. Таксата за листване на чуждестранни компании на NYSE е 38 000 долара на година. Други съпътстващи такси по конвертирането на книжата според щатските счетоводни стандарти могат да струват на компаниите милиони долари.

Според експерти са необходими промени в закона или САЩ вече няма да бъдат финансова столица на света.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg