Големият липсващ от най-голямото търговско споразумение в света

1132
Големият липсващ от най-голямото търговско споразумение в света

След повече от шест месеца преговори, над 10 страни от Азиатско-тихоокеанския регион се готвят да подпишат най-голямото търговско споразумение в света през 2020 г.

Сделката, която носи името Регионално всеобхватно икономическо партньорство (RCEP), включва всичките 10 страни от Асоциацията на южноазиатските нации (ASEAN) и пет от основните им търговски партньори - Австралия, Китай, Япония, Нова Зеландия и Южна Корея.

Заедно 15-те държави съставляват близо една трета от населението на света и от световния БВП. Тяхното обединение би било по-голямо от всеки други регионален търговски блок, като ЕС или USMCA (САЩ-Мексико-Канада).


Преговорите за мегасделката започнаха с 16 държави, но Индия реши да не се присъединява към търговското споразумение вследствие на опасенията, че тя ще навреди на нейните производители.

Значимостта на RCEP

RCEP стартира през ноември 2012 г. в Пномпен, Камбоджа, като инциатива на ASEAN за насърчаване на търговията между нейните страни членки и шест други държави.

Тези шест други държави— Австралия, Китай, Индия, Япония, Нова Зеландия и Южна Корея, вече имат поотделно търговски споразумения с ASEAN.

Обединяването им под RCEP би повишило търговията в организацията посредством намаляване на митата, стандартизиране на митнически правила и разширяване на пазарния достъп, най-вече сред страните, които нямат търговски споразумения.

Всичките 16 държави започнаха преговорите около RCEP през 2013 г., когато по това време вече се водеха преговори за друго голямо търговско споразумение—Транстихоокеанското партньорство (TPP).

Предвид отсъствието на Китай в предвожданото от САЩ тогава TPP, което трябваше да бъде най-голямото търговско споразумение в света, много наблюдатели счетоха RCEP за начин, по който Пекин да се противопостави на американското влияние в региона.

През 2017 г. обаче президентът на САЩ Доналд Тръмп изтегли страната си от TPP и наложи наказателни мита на някои от трговските партньори на САЩ, посочвайки като причина нелоялни търговски практики.

По-конкретно, търговската война между САЩ и Китай навреди на много азиатски износители, като намали търсенето на техните стоки и забави икономическия растеж. Спешността за финализиране на RCEP нарасна след всичко това.

Какво ще направи RCEP?

Окончателният текст с конкретните детайли около търговското споразумение ще трябва да премине правни проверки, преди да бъде подписан и обявен.

Според медии и анализатори, RCEP ще донесе ползи основно за търговията със стоки, защото ще намали прогресивно митата върху много от тях. Освен това, сделката ще позволи на компаниите да продават едни и същи стоки в рамките на блока, но ще премахне необходимостта за попълване на отделни документи за всяка експортна дестинация, според Ройтерс.

Това ще помогне на азиатските производители да продават повече от техните продукти в останалата част от региона, казва пред Ройтерс Дебора Елмс, изпълнителен директор на консултантската компания Asian Trade Centre.

Дори и за компаниите, които изнасят стоки извън блока, ще има стимули да изграждат вериги по доставките сред страните членки на RCEP, твърдят от Ройтерс.

Смята се обаче, че RCEP не разполага с качеството и мащабите на Всеобхватното и прогресивно Транстихоокеанско партньорство (CPTPP). Последното е споразумението, което замени TPP след оттеглянето на САЩ.

По-конкретно RCEP, за разлика от CPTPP, не включва ангажимент от страна на страните членки да защитават правата на работниците и околната среда, според Ройтерс.

RCEP също така покрива по-малко сектори на услугите, което е една от причините, според някои публикации, за оттеглянето на Индия от сделката.

Ролята на Индия

Индия, която участваше в преговорите около RCEP от самото начало, отказа да се присъедини към търговското споразумение поради опасения, че сделката ще навреди на местните производители. Точно опасенията на Индия относно сделката са едно от основните препятствия в преговрите за RCEP напоследък.

Някои страни членки на RCEP, като Япония, считат участието на Ню Делхи за съществено важно, “както по икономически причини, така и заради това, че страната ще е още един противовес на Китай,” смятат представители на консултантската компания Eurasia Group.

Индия е третата най-голяма икономика в Азия и е огромен потребителски пазар.

Въпреки това, останалите 15 държави се очаква да активират RCEP, според The Economist Intelligence Unit (EIU).

“Без Индия RCEP няма да е толкова значимо, но пътят към влизането му в сила стана доста по-гладък,” казват в свой доклад от EIU.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg